År 2022 börjar att lida mot sitt slut, och precis som alla föregående år har det hänt magnifika och betydelsefulla upptäckter även under årets gång. Vi på 10fakta.se tycker att det är hög tid att lista några av de mest betydelsefulla och intressanta nyheterna som har hänt under årets varv runt solen! Hela listan finner du nedanför, utan någon inbördes ordning!

Gåtan bakom multipel skleros kan vara löst…

Anledningen till att vissa människor utvecklar multipel skleros (även kallat MS) har gäckat forskarna i alla år, även om en hel uppsjö av olika teorier har lyfts fram. Nu kan man dock vara en bit på vägen till förståelse! Det är en forskargrupp i USA som har tagit blodprov på över tio miljoner militärer. Av dessa tio miljoner utvecklade 955 personer multipel skleros, varav ingen bar på herpesviruset EBV under de första blodproven. Efter utvecklad MS bar dock hela samtliga 35 personerna, som följdes upp, på herpesviruset EBV. Nu tror man att multipel skleros kan ha ett samband med det specifika herpesviruset, och man är i full fart att utveckla ett vaccin!

Fler hajarter ska skyddas från handel…

På ett globalt möte med över 180 deltagande länder (inklusive EU) lyftes frågan i november månad om handeln med hotade djurarter fram. Under mötet beslutades om en plan för att skydda 54 hajarter från illegal handel. Förhoppningarna är att minska handeln med hajfenor drastiskt, framförallt i Asien. Handel med hajar, i familjerna gråhajar och hammarhajar (på bilden nedanför), kommer framöver att kontrolleras noggrant av den internationella Cites-förordningen, som reglerar handeln med utrotningshotade djur och växter. Beslutet innebär att upp till 90% av hajarna som säljs på marknaden kommer att skyddas. 

Den enorma viljan hos svenskarna att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina…

Den 24 februari 2022 är ett datum vi sent kommer att glömma. Eller kanske aldrig, över huvud taget. Det var då Ryssland chockerade världen genom att genomföra en fullskalig militär attack mot sitt grannland Ukraina. Ryssarna trodde att de mer eller mindre bara skulle kunna kliva in i landet och bli emottagna med öppna armar – men riktigt så var inte fallet. Ukrainarna var fast beslutna om att försvara sitt land, och fick mer militärt och ekonomiskt stöd från omvärlden än vad någon (framförallt ryssarna) hade kunnat räkna med. Och det märktes inte minst från den svenska sidan. Enligt Röda Korset donerade svenskarna hela 450 miljoner kronor till organisationen för att hjälpa drabbade människor i Ukraina

Aborträtten stärks på flera håll i världen…

På många håll i världen är aborträtten för kvinnor hotad och omtvistad – för att bara nämna USA som ett av flera exempel. Men det går inte bara åt fel håll – tvärtom; rent generellt går det globalt åt rätt håll. Ett exempel på ett stort land där det går åt rätt håll är Indien. Där har högsta domstolen beslutat att samtliga kvinnor har rätt till abort till och med vecka 24 i graviditeten. Beslutet har av flera kvinnorättsorganisationer beskrivits som historiskt och ett steg framåt. Även i lilla San Marino har ett beslut fattats i rätt riktning! Från och med 1865 har det varit strikt förbjudet med abort, men nu tillåts man att göra abort fram till vecka 12.  Även om det kan tyckas låta som ett litet steg, så är det åtminstone ett steg i helt rätt riktning! 

ABBA gjorde comeback…

Till i stort sett allas glädje gjorde ABBA comeback i maj med sin första ”live”-show på 40 år: ABBA Voyage. Eller ja, den var live på sätt och vis. Vi fick ju se digitala 3D-avatarer som dansade runt på scenen istället. Men det spelade ingen roll. Det visuella var häpnadsväckande, setlistan med 20 spår var nära perfektion och kläderna var ännu mer gnistrande än vad man kunde förväntade sig. Chansen är stor att detta bara är början på vad den här typen av teknik kommer att göra för livemusik.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...