Den sista avrättningen i Sverige ägde rum den 23 november 1910. Den dömde mannen hette Alfred Ander och han avrättades genom halshuggning. Efter den händelsen infördes flera reformer och ändringar i strafflagstiftningen som gradvis ledde till avskaffandet av dödsstraffet i Sverige år 1921. Om herr Ander hade några sista ord är okänt, och det är främst i USA som fångarna har en möjlighet att få säga sitt sista ord innan avrättningen verkställs. En del fångar ångrar sina synder – medan andra bara säger rent ut sagt kusliga saker! Nedan finner du tio dödsdömda fångars sista ord innan de avrättades!

George Appel…

George Appel avrättades för mordet på en polis vid namn Charles H. Goddard. Händelsen ägde rum den 14 december 1927 i New York City i USA. Appel hade blivit stoppad av polisen för att ha betett sig misstänkt, och under konfrontationen sköt han och dödade polisen. Han greps senare och ställdes inför rätta. Han blev funnen skyldig till mordet och dömdes till döden genom elektrisk stol.

Den avrättades sista ord: Ptja, gott folk, ni kommer snart att se ett ugnsbakat äpple.

Aileen Wournos…

Aileen Wuornos (på bilden nedanför) var en amerikansk seriemördare som avrättades i delstaten Florida i USA. Hon dömdes och avrättades för morden på sju män under perioden 1989 – 1990. Wuornos påstod att hon handlade i självförsvar mot män som hade försökt att våldta eller angripa henne under prostitution, men juryn fann henne skyldig till morden och hon dömdes till döden. Wuornos avrättades genom att få en dödlig injektion den 9 oktober 2002. Hennes fall väckte stor uppmärksamhet och debatt om rättvisa, mentala hälsa och rättigheter för kvinnor i rättssystemet. Vissa anhängare hävdade att Wuornos var ett offer för övergrepp och att hennes handlingar var en följd av trauma och självförsvar, medan andra ansåg att hon var en farlig mördare som förtjänade dödsstraffet.

Den avrättades sista ord:Jag skulle bara vilja säga att jag seglar med The Rock och att jag kommer att komma tillbaka, som i filmen ”Independence Day”, med Jesus, den 6 juni. Jag kommer tillbaka.” 

Daniel Wayne Cook…

Daniel Wayne Cook och hans medbrottsling, John Matzke, var involverade i en rad brutala mord och sexuella övergrepp under perioden 1987 – 1988. De båda dömdes för morden på Carlos Cruz-Ramos och Kevin Swaney. Offren utsattes för tortyr och våld innan de mördades. Cooks avrättning ägde rum efter att han hade genomgått flera rättsliga överklaganden och prövningar. Han avrättades i den amerikanska delstaten Arizona genom att få en dödlig injektion den 8 augusti 2012.

Den avrättades sista ord: ”Jag skulle vilja be om ursäkt till offrens familjer. Jag vet att det inte räcker… Var var jag? Till mina advokater, tack. Red Robin (hamburgerkedja i USA, reds anm.), mums. Jag är klar. Jag älskar er.”

Thomas Arnold Kemp Jr…

Collegestudenten Hector Juarez kidnappades av Thomas Arnold Kemp Jr. (bilden nedanför) och hans medbrottsling, Jeffrey Logan, på parkeringsplatsen till lägenhetskomplexet där han bodde. Logan skulle senare rapportera till polisen att han och Kemp tvingade Juarez att ta ut pengar med ett bankomatkort och sedan körde honom till ett avlägset område och sköt honom. De stal hans bil och körde sedan till Colorado. Vid rättegången uppgav Kemp att hans största misstag var att han inte dödade Logan också. På flykt skulle paret senare kidnappa ett par i Colorado. När paret så småningom flydde gick Logan till polisen. Medbrottslingen Logan ställdes först inför rätta och dömdes till livstids fängelse för mordet. Thomas Arnold Kemp Jr. dömdes däremot till döden genom en dödlig injektion, vilket verkställdes den 25 april 2012.

Den avrättades sista ord: ”Jag ångrar ingenting!”

Eddie Slovik…

Eddie Slovik avrättades år 1945 på grund av desertering under andra världskriget. Han var en amerikansk soldat som tjänstgjorde i den amerikanska armén under kriget. Slovik avvek från sin enhet och försökte undvika stridstjänst genom att gå under jorden i Frankrike. När han senare greps och återförenades med sin enhet, erkände han att han avsiktligt hade undvikit stridstjänst. Desertering, särskilt under krigstid, betraktas som en allvarlig militäröverträdelse. I Sloviks fall beslutade den amerikanska armén att bestraffa honom genom att genomföra en avrättning för att sända en stark signal om disciplin och för att avskräcka andra från att begå liknande brott. Eddie Slovik blev den första amerikanska soldaten att avrättas för desertering sedan det amerikanska inbördeskriget. Han avrättades genom att bli skjuten av en grupp soldater den 31 januari 1945.

Den avrättades sista ord:Oroa er inte för mig. Jag är okej. De skjuter mig inte för att jag har deserterat den amerikanska armén – tusentals killar har gjort det. De skjuter mig för bröd jag stal när jag var 12 år gammal.

10 fakta som du antagligen önskar att du aldrig visste

10 fakta som du antagligen önskar att du aldrig visste

Världen är fylld av fascinerande och otroliga fakta, men ibland kastar verkligheten fram information som är mer skrämmande än fiktion. I denna artikel kommer vi att dyka djupt in i de mörkare hörnen av vår historia, natur och samhälle för att avslöja tio chockerande...

10 välspridda fakta som folk oftast har fel om

10 välspridda fakta som folk oftast har fel om

Vi har nog alla träffat på någon som berättar lite rolig kuriosa eller fakta, och man är helt säker på att personen i fråga har fel, och innerst inne vet man att det som personen precis berättade bara egentligen är en välspridd "fakta". Känner du igen dig? Nedanför...

10 knappt trovärdiga tillfälligheter som faktiskt har hänt

10 knappt trovärdiga tillfälligheter som faktiskt har hänt

Världen är en ganska liten plats, och det finns många människor där ute. Det betyder att nästan vad som helst kan hända; från att synas i din frus familjeporträtt sju år innan du faktiskt träffar henne till att hitta din dubbelgångare i ett porträtt på Louvren....