Velociraptor-ljuden i filmen ”Jurassic Park” är egentligen sköldpaddor som parar sig…

Trots frekventa imitationer har människor faktiskt ingen aning om hur Velociraptor-ljud lät. Så filmskaparna i filmen Jurassic Park från 1993 var tvungna att vara kreativa när de skulle ta fram ljuden som Velociraptorerna gjorde.

Enligt Gary Rydstrom, filmens ljudtekniker, är Velociraptorernas ljud när de kommunicerar med varandra faktiskt ljudet av sköldpaddor som parar sig.

Ändå var det inte bara Velociraptorerna som röstades av välkända djur. Rydstrom fick Gallimimus-flocken röstad av kvinnliga hästar i brunst, medan Tyrannosaurus rex röstades av en babyelefant kombinerat med Rydstroms hund, en Jack Russell-terrier vid namn Buster. [källa]

Giljotinbödlar var nationella kändisar…

I modern tid är det vanligt att folk följer berömda popsångares eller reality-TV-stjärnors liv. Men under slutet av 1700- och 1800-talet i Frankrike var vissa giljotinbödlar nationella kändisar. Franska giljotinare bedömdes noga på hur exakt och snabbt de kunde utföra halshuggningar. Ju snabbare och renare deras snitt var desto mer kända var de.

Dessutom var jobbet som giljotiner ofta ett familjeföretag. En av de mest kända familjerna av franska bödlar var familjen Sanson. Denna familj agerade som statliga bödlar från 1792 till 1847 och var ansvarig för att avrätta tusentals människor, inklusive kung Ludvig XVI och Marie Antoinette.

Dessutom har de typiska kläderna för dessa giljotinkändisar enligt uppgift inspirerat många olika modetrender under eran. Många i lokalbefolkningen var också kända för att sjunga de berömda giljotinernamnen på gatan innan en halshuggning. [källa]

Det är mer mer sannolikt att du blir dödad av en varuautomat än att vinna jackpot på lotteriet…

För en stor del människor är det en långsökt dröm att vinna på lotteriet (mig inkluderad!), men många lotto-hoppfulla människor kanske inte inser hur osannolikt att få tag på den vinnande lotten faktiskt är. Statistiskt sett är oddsen att vinna amerikanska Powerball cirka 1292,2 miljoner, vilket gör många andra sällsynta händelser mycket mer sannolika.

Till exempel, enligt The Book of Odds av Amram Shapiro, är det mer sannolikt att du omkommer av en varuautomatrelaterad olycka än att du vinner på lotteriet. Oddsen för dödsfall genom varuautomat är faktiskt cirka 1112 miljoner, vilket betyder att det statistiskt sett är mer än dubbelt så troligt som den stora lottovinsten. Du är också statistiskt sett mycket mer sannolikt att hamna på akuten på grund av en olycka (1175 667) eller att bli mördad i Grand Canyon (18,2 miljoner). Det är till och med större risk att du träffas av blixten i USA, där oddsen ligger på 1500 000 – 1 000 000. Men lycka till med just din lottorad! [källa]

Nyfödda Megalodon-hajar var större än människor…

Enligt forskare strövade massiva megatandhajar, även kända som megalodoner, runt i världens hav för över 3 miljoner år sedan och fick avkommor som var större än en genomsnittlig vuxen människa.

Denna upptäckt gjordes när forskare röntgade kotan på en fossiliserad megalodon. Tillväxtbanden för den fossiliserade hajen fastställde att megalodonen var nästan två meter lång när den föddes. Fullvuxna megalodonhajar tros å andra sidan ha blivit mer än 25 – 30 meter långa. Du kan dock simma lugnt. hajarten är idag utdöd sedan några miljoner år tillbaka. [källa]

Enligt forskare strövade massiva megatandhajar, även kända som megalodoner, runt i världens hav för över 3 miljoner år sedan och fick avkommor som var större än en genomsnittlig vuxen människa. Denna upptäckt gjordes när forskare röntgade kotan på en fossiliserad megalodon. Tillväxtbanden för den fossiliserade hajen fastställde att megalodonen var nästan två meter lång när den föddes. Fullvuxna megalodonhajar tros å andra sidan ha blivit mer än 25 - 30 meter långa. Du kan dock simma lugnt. hajarten är idag utdöd sedan några miljoner år tillbaka.

Gravkistor med klockor uppfanns för att hjälpa människor som begravdes levande…

Innan modern medicinsk utrustning kunde övervaka hjärtslag, hjärnvågor och andning, innebar det mycket mer gissningar att uttala en person död. Berättelser om människor som av misstag begravdes levande går tillbaka till 1300-talet.

I ett särskilt oroande 1600-talsfall begravdes enligt uppgift en engelsk kvinna vid namn Alice Blunden levande hela två gånger. Efter att hon druckit en stor mängd vallmo-te (som skulle ha innehållit lugnande medel) höll en läkare en spegel mot Blundens näsa och mun och förklarade henne död. Två dagar senare hörde barn som lekte vid hennes grav ljud och rapporterade det till sin skolmästare. Det tog en dag att gräva upp Blunden. När de hade grävt upp henne trodde de åter igen att hon var död på grund av syrebrist, och begravde henne åter igen. Följande morgon hittade hon död efter att ha försökt befria sig själv en andra gång.

Som svar på detta upprörande fenomen, kom uppfinnare med en myriad av kreativa begravningslösningar, inklusive kistor utrustade med stegar, andningsmekanismer och klockor. Dessa ”gravkistlarm” gjorde det möjligt för den förmodade avlidne personen att bokstavligen ringa efter hjälp inifrån graven och slå larm om att de fortfarande levde. [källa]