Från episka slagfält till oväntade vändningar, har storfilmer alltid erbjudit spännande och minnesvärda ögonblick för biopubliken. Men trots att vi slukar dem på bioduken eller i hemmet, finns det ibland detaljer som kan glida förbi vår uppmärksamhet. I denna artikel ska vi avslöja några fascinerande hemligheter och missade aspekter i några av de största filmerna genom tiderna. Från subtila blinkningar till tidigare filmer i franchisen till dolda ledtrådar som pekar på framtida händelser, kommer vi att ta en närmare titt på dessa små – men betydelsefulla – detaljer som gör att storfilmer fortsätter att överraska och fascinera oss.

Good Will Hunting (1997)…

Scenen där Sean (Robin Williams) och Will (Matt Damon) är på hans kontor, och Sean börjar prata om sin döda fru och hennes pruttande upptåg, är helt improviserat av Robin Williams. Och Matt Damons asgarv i scenen är helt på riktigt. Men det här är ganska välkänt sedan tidigare – vad du däremot kanske har missat är att även kameramannen har svårt för att hålla sig för skratt när scenen spelas in, då man kan se hur kameran skakar från och till under hela Robin Williams improvisation.

Blood Diamond (2006)…

Danny Archer (Leonardo DiCaprio) är troligtvis HIV-positiv. Det är därför han inte gör några lyckade raggningar mot reportern och att han inte längre är i armén. I en scen när en prostituerad kommer fram till honom och säger ”Jag är säker. Ingen hiv”, svarar han, ”Ja, ja. Jag har hört den förut”. Dessutom, i slutet (läs inte detta om du inte har sett filmen ännu), när han blir skjuten låter han ingen sätta press på skottskadan, då han antagligen inte vill att någon ska smittas.

The Wolf of Wall Street (2013)…

Och när vi ändå är inne på DiCaprio; den riktiga Jordan Belfort, som filmen The Wolf of Wall Street baseras kring, dyker upp i en kort roll i filmens slutscen, och presenterar sin bio-stand-in Leonardo DiCaprio.

Spaceballs (1987)…

Millennium Falcon från Star Wars: Episod IV – A New Hope (1977) gör ett framträdande i den här satirfilmen om Star Wars. Titta noga på den yttre bilden av Space Diner och du kan se den parkerad där bland de andra rymdfordonen. Om du inte orkar se om filmen, kan du ta en titt på bilden nedanför annars.

28 Days Later (2002)…

När Jim (Cillian Murphy) är på matstället talar ett av de smittade barnen. När Jim brottas med pojken, hörs det tydligt på soundtracket att pojken ropar ”Jag hatar dig!” flera gånger, innan Jim dödar honom med sitt basebollträ. I regissörs-/författarkommentaren på DVD:n diskuterar Danny Boyle hur ursprunget till infektionen var ”ilska”, så filmskaparna bestämde sig för att lägga mycket ”våldsamma tal” på soundtracket för scener som involverade de infekterade. Enligt Boyle, för just den här scenen, gjorde de det lite för högt dock.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

Breaking Bad är en av de mest hyllade TV-serierna genom tiderna, och dess komplexa berättelse och karaktärer har fångat publiken från första stund. Men bakom kulisserna finns det en mängd fascinerande fakta och intressanta anekdoter som kan kasta nytt ljus över denna...

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

En av 2023 års största biosuccéer har utan tvekan varit filmen Barbie, som är en brittisk-amerikansk romantisk komedi- och fantasyfilm, regisserad av Greta Gerwig. Den är baserad på Barbiedockorna av Mattel och det är den första spelfilmen som har baserats på dockan....