Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa en ny familjemedlem. Därför har vi på 10fakta.se tagit fram en lista över de populäraste kattraserna i Sverige just nu! Kanske är just din kattras med? Eller kanske finns just den kattras med på listan som du har tänkt att införskaffa? Listan är från den senaste dokumentationen, som var under juli 2021.

Blandraskatter…

Kanske inte helt oväntat finns blandraskatten på plats nummer ett som den vanligaste typen av katt i de svenska hushållen. Blandraskatter går i regel också under flera olika namn, som exempelvis bondkatt, huskatt med mycket mer.

Ragdoll…

Ragdoll har sitt ursprung från USA. Det är också en relativt ny kattras, som blev godkänd av det internationella kattförbundet först 1990. Två år senare – 1992 – registrerades också den första ragdollen i Sverige av SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

Sibirisk katt…

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt 5 – 9 kilo, honor 4 – 5 kilo. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

Maine coon…

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter och teorier kring det hela. Vad vi i alla fall vet är att rasen i fråga har blivit omåttligt populär här i vårt avlånga land och har letat sig in på en stabil fjärdeplats! Även maine coon klassas som en storvuxen raskatt.

Norsk skogkatt…

Om du inte är en van kattägare så är du säkert mer bekant med ”norsk skogskatt”, som många gärna kallar rasen. den norska skogkatten är en kattras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter (halvlångt hår) och härstammar från grannlandet Norge. Deras päls är vattenavstötande och anpassad till ett kallare klimat. En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar mellan 6 000 – 7 000 kronor i Sverige. Det är en social katt som är ett trevligt husdjur, brukar vara mycket kärvänlig och tillgiven sin ägare om den behandlas väl.

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

Har du någonsin undrat över dessa små pälsbollar som bor i ditt hem? Marsvin, de charmiga och energiska husdjuren, är mycket mer än bara sina mjuka utseenden. De har stora personligheter som kan få dig till att skratta, le och smälta. I den här artikeln kommer vi att...

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

Med sina komiska utseenden och fascinerande beteenden har pingviner länge varit föremål för vår fascination och beundran. Dessa vattenlevande fåglar har anpassat sig till några av de mest extrema klimatförhållandena på planeten och har utvecklat unika egenskaper för...