Rolex är en tillverkare av mycket exklusiva klockor och armbandsur av hög kvalité. År 1905 grundade Hans Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis ”Wilsdorf and Davis” i London. Den huvudsakliga verksamheten var vid denna tid import av schweiziska urverk som monterades i boetter som tillverkats lokalt. Från början såldes dessa tidiga armbandsur till juvelerare som sedan satte sitt eget namn på urtavlan innan de såldes vidare. De första uren från Wilsdorf and Davis var vanligen märkta ”W&D” på boettens insida. Idag är Rolex, tillsammans med ett par andra märken, ett av världens mest exklusiva och dyraste klockmärke. Givetvis kan du komma över en lite billigare och begagnad klocka via Tradera, men ska du ha en helt ny får du räkna med att hosta upp tusentals och åter tusentals kronor! Här följer tio fakta som är lite mindre kända om just Rolexklockorna!
Blev populärt under andra världskriget…
Rolex popularitet växte explosionsartat under andra världskriget. Stridspiloterna i den brittiska Royal Air Force började använda Rolexklockor eftersom de visade sig vara mer tillförlitliga än vanliga standardklockor. När piloterna blev nedskjutna och tillfångatagna av nazisterna togs klockorna ifrån britterna, och när Rolex fick reda på detta började de att erbjuda ersättningsklockor till brittiska fångar efter kriget, enbart baserat på deras ord om att de faktiskt har ägt en Rolex.
Tillförlitliga kvalitetsklockor…
Kvalité är något som ofta associeras till Rolex. Och visste du att klockorna fungerar lika bra på världens högsta punkt, såväl som de fungerar 900 meter ner på havets botten?
Blev dyrare under 80-talet…
Klockorna blev ingen dyr lyxvara förrän på 1980-talet. År 1981 kostade en modell i snitt 900 dollar, och bara mindre än tio år senare kostade en modell i snitt istället 2 350 dollar. Det kostar att ligga på topp!
Använder sig av dyrare material…
Det är ingen myt att Rolexklockor består av ett exklusivt och dyrt material. Medan de flesta klockor är gjorda av en metall kallat 316L, använder sig Rolex istället utav metallen 904L, som innehåller en större nivå av nickel och krom.
Trycktestas alltid efter produktion…
Efter att en Rolexklocka är färdigproducerad trycktestas den, för att se så att det inte finns några luftläckor. Alla dess klockor som är avsedda för vattenutrymmen (som exempelvis ”Rolex Submarine”) trycktestas också likvärdigt med ett djup på 300 meter.
Tillverkas maskinellt – men sätts ihop för hand…
Även om många tror att det bara är en myt, så sätts de än idag ihop för hand. Givetvis är det dock maskiner som tillverkar alla dess delar till klockorna.
Världens dyraste…
Världens dyraste Rolexklocka (se bild nedanför) såldes för otroliga 1 176 000 dollar! Den oerhört ovanliga klockan, som tillverkades 1942, såldes på Christie’s Important Watches i Genève, Frankrike. Endast tolv exemplar av denna klocka med beteckningsnumret ”Ref 4113” tillverkades.
Mysteriet med stiftelsen…
Hans Wilsdorf Foundation grundades år 1944 efter bortgången av Wilsdorfs hustru. Samtliga ägarandelar i Rolex har överförts till stiftelsen tillsammans med instruktioner om hur ekonomin ska hanteras. Enligt schweizisk lag behöver inte privata välgörenhetsorganisationer redovisa om deras respektive välgörenhetsorganisationer, vilket också har lett till att det aldrig har kunnat bekräftats om några pengar har mottagits av någon stiftelse från Hans Wilsdorf Foundation. Mysteriet kvarstår.
Strippor lär sig att skilja på kopior…
I USA, och många andra länder för den delen, blir strippor ofta utbildade att lära sig skilja på en äkta och en fejkad Rolexklocka – på ganska långt håll dessutom. Detta för att de inte ska ”slösa tid” på män som antagligen inte har några större pengar i fickorna.
Rolex betyder egentligen ingenting…
Många undrar vad ”Rolex” egentligen betyder, men enligt grundaren själv betyder det inget speciellt, utan ansågs bara ”se bra ut” på klockor, och gick dessutom att uttala smärtfritt på alla språk.