Irakkriget (av koalitionen officiellt kallat ”Operation Iraqi Freedom”) var en militär kampanj i Irak, som började i och med invasionen av Irak den 20 mars 2003, vilken genomfördes av en koalition av länder där Storbritanniens och framförallt USA:s insatser var mest omfattande samt avslutades då de sista amerikanska soldaterna lämnade Irak den 18 december 2011.
Bakgrunden till kriget var att USA hävdade att Irak under Saddam Hussein utgjorde en fara och de uppmanade FN att avrusta landet. Iraks olja tros också ha haft stor betydelse i konflikten. Kravet stöddes av den brittiska underrättelsetjänsten medan Ryssland, Frankrike och Tyskland motsatte sig detta krav. Meningsskiljaktigheterna resulterade i en diplomatisk kris och FN skickade vapeninspektörer till Irak. Några spår efter massförstörelsevapen hittades dock inte. USA beslutade sig då för att skapa en koalition och genomföra en invasion utan FN:s samtycke.
Tre veckor efter invasionen den 9 april 2003 hade Iraks huvudstad Bagdad intagits och Saddam Husseins regim störtats. Med detta sagt kommer här istället tio fakta som du kanske inte kände till om invasionen av Irak.
Att stödja kriget kan bero på osäkerhet, enligt studier…
En studie gjord i USA från 2005 fann att män som kände sig osäkra i sin manlighet skulle överkompensera, och var därmed också mer benägna att köpa en stor bil, stödja Irakkriget och uppvisade homofobiska attityder.
Den totala kostnaden för kriget skenade…
Kriget i Irak och den efterföljande ockupationen beräknades år 2013 ha kostat enbart USA över två biljoner dollar, inklusive utgifter till amerikanska krigsveteraner, och med hänsyn till räntan uppskattades kostnaden kunna öka de kommande årtiondena till sammanlagt över sex biljoner dollar. Notan för kriget har i dag kostat cirka 3500% mer än vad analytiker hade räknat med från början.
Marocko erbjöd assistans…
Under Irakkrigets första år erbjöd sig Marocko att skicka 2 000 apor för att hjälpa krigsinsatsen i Irak. Aporna skulle kunna användas för att detonera landminor.
Världens största demonstration när Irak invaderades…
Totalt demonstrerade cirka 10 000 000 människor världen över när USA invaderade Irak. Detta gör det därför till världens största demonstration genom tiderna.
Tysta protester mot obemannade krigsfordon…
En irakisk konstnär tillbringade en hel månad i ett rum med en webbkamera ansluten till en paintballpistol, där besökare på hemsidan kunde skjuta honom efter behag. Han gjorde detta för att protestera mot användningen av obemannade krigsfordon i kriget i Irak.
Idag har de världens snabbast växande BNP…
Efter att USA kallat tillbaka sin militärstyrka från Irak har landet i fråga den snabbast växande BNP i världen. Siffrorna ser till och med bättre ut för Irak än vad de gör för Kina.
Det första dödsfallet för en amerikansk soldat var av misstag…
Den första amerikanen att dö i Irakkriget var den marina soldaten Jose Gutierrez, 22, en illegal invandrare från Guatemala. Under en eldstrid nära staden Umm Qasr i Irak blev Gutierrez av misstag beskjuten av allierade. Efter sin död vann han medborgarskap i USA.
Vägrade att tjänstgöra i Irakkriget…
Stephen Funk, som tillhörde USA:s marinkår, var den första personen att öppet vägra tjänstgöring i kriget i Irak. Han hävdade att han anslutit sig till militären för att ”lära sig nya saker och träffa nya människor” och därmed inte var medveten om att ”de dödar människor”.
12 miljarder försvann spårlöst…
Den amerikanska regeringen skickade 12 miljarder dollar i kontanter till Irak, som bara försvann in i krigszonen – det var den största överföringen av kontanter i historien av federala reserver.
Island, Norge och Danmark ingick i invasionen av Irak…
Det land som skickade flest soldater till Irak var så klart USA (165 000). Nummer två i listan kommer Storbritannien (46 000 soldater). Totalt medverkade 40 länder i invasionen, och Island bidrog med minst antal soldater – endast två styck.