En aktie är en andel i ett aktiebolag, som motsvarar en kapitalinsats från ägaren, och som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat sedan bolagets fordringsägare fått sitt. Trots att allt som har med aktie- och fondhandeln att göra kan tyckas vara rena rama djungeln, bjuder vi här på tio fakta om just aktier som du tidigare kanske inte kände till.

Från 13 600 till 156 miljoner…

En 21-årig japansk man vid namn Takashi Kotegawa förvandlade 13 600 dollar till 156 000 000 dollar under loppet av bara åtta år med hjälp av aktier! Trots detta består hans matvanor än idag av i princip bara nudlar. Inte bara sparar det tid att äta nudlar, det får honom också till att undvika att bli trött av att bli för mätt.

General Motors blåste alla aktieägare…

År 2009 begärdes General Motors i konkurs, men plockade ut miljarder i räddningspaket från den amerikanska staten och börsnoterade därefter ”New GM”. Det hela innebar att aktieinnehavarna till ursprungsföretaget inte fick ett smack och aktien blev totalt värdelös. Idag går ”New GM” dock bra.

Bara ett par miljarder i back…

År 2005 försökte en oerfaren aktiehandlare på en japansk bank att sälja en del av aktier av J-Com för motsvarande 55 000 svenska kronor. Olyckligtvis råkade han av misstag istället att sälja 640 000 delar för 10 öre styck. Det hela resulterade i att han sålde ett aktievärde på tre miljarder dollar för 5 000 dollar. Jo då, alla har vi de dagarna på jobbet. Med största sannolikhet jobbar han inte kvar på företaget längre.

15-åring upptäckte bugg i system…

År 1995 tjänade en 15-årig kille från New Jersey, USA, runt 74 000 dollar dagligen på aktiemarknaden efter att ha upptäckt en bugg i ett system. Olyckligtvis nog upptäckte den amerikanska regeringen bluffen till slut. Till hans egen lycka lyckades han dock gömma undan en halv miljon dollar, vilket idag är hans till fullo rätta.

Aktier i piratövergrepp…

Aktier sköts inte alltid på en laglig nivå. I Somalia kan lokalbefolkningen investera i aktier beroende på hur de tror att nästa piratövergrepp mot ett västkustfartyg kommer att gå. Det hela har kommit att bli ett oerhört populärt fenomen.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...