Antarktis är den kallaste, torraste, högsta och blåsigaste kontinent vi har på vår jord. Kanske inte helt optimalt för att leva på som människa, men trots detta är cirka 4,000 forskare från olika länder stationerade där, och inte mindre än tre barn har fötts på Antarktis! Här följer ytterligare tio fakta du bör veta om den kritvita kontinenten Antarktis.

Nästan 100 minusgrader…

Antarktis är den kallast uppmätta plats på jorden, och på vissa ställen kan det bli upp emot -94,7 grader. Inte undra på att det nästan är helt obefolkat, förutom de forskare som befinner sig i området. Den högsta temperatur som någonsin uppmätts var under år 2015, då man mätte upp till hela 17,5 plusgrader.

Saknar en uppsjö av djurarter…

Antarktis är också den enda kontinenten på jorden helt utan reptiler. Likaså när det kommer till flugor, bin och många andra djurarter som annars finns på alla kontinenter.

Är en öken…

Vissa delar av Antarktis har varit helt utan regn- och snöväder i över två miljoner år. Enligt definitionen är sådana områden att beteckna som öken.

Världens färskvattenreserv…

Mer än 90% av hela världens färskvatten finns beläget på Antarktis. Oturligt nog är det väldigt svårt – för att inte nämna kostsamt – att ta del av vattnet.

Finns dock bankomat…

Om du är i stort behov av kontanter på Antarktis kan det bli tufft, då det endast finns en enda kontantautomat på hela kontinenten.

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

Smögen är en ö och en ort i Sotenäs kommun, Västra Götalands län. På Smögen ligger också den populära Smögenbryggan, som varje år lockar hundratusentals turister från världens alla länder. Bebyggelsen avgränsades av SCB mellan 1960 och 2020 till en tätort för att 2020...

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas största stad, den officiella huvudstaden (den nederländska regeringen, parlamentet och statsöverhuvudet samt alla ambassader har dock säte i Haag som därför är Nederländernas faktiska huvudstad), och ligger i provinsen Noord-Holland. Staden...