I dag är dagen då du med stor sannolikhet kommer att bli lurad – eller utsatt för ett försök till att bli lurad. Första april är här, dagen då alla bokstavligen talat lurar varandra! I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april. Men innan du utsätter någon för ett aprilskämt kan det vara nyttigt att känna till dessa tio fakta om just första april och aprilskämt, som du säkerligen inte kände till sedan tidigare!

Ett aprilskämt som heter duga…

Somliga är fulla av humor. Den första april 1989 lät miljardären Richard Branson utforma en luftballong att se ut som ett UFO och anlitade en kortvuxen man utklädd i en E.T.-kostym, som hoppade upp och skrämde folk som kom nära när den hade landat.

BBC fick smaka på nedringd växel…

1976 övertygade den amerikanska TV-kanalen BBC sina lyssnare att en särskild anpassning med placeringen av planeterna tillfälligt skulle minska gravitationen på jorden. Att många gick på aprilskämtet är en sak, men att TV-kanalens telefonlinjer blev översvämmade med samtal där folk hävdade att de kände av effekterna hade de nog inte räknat med.

Skrämde hela lokalbefolkningen med ett vulkanutbrott…

Ett aprilskämt ska vara milt och roligt, vilket den här mannen antagligen aldrig hade greppat. År 1974 halade en man nämligen ner 70 bildäck i kratern av en vilande vulkan på Alaska och satte dem i brand. Skrämmande närboende trodde att vulkanen hade fått ett aktivt utbrott igen, när de såg svart rök komma från vulkanens topp.

Kunde ha valt ett bättre lanseringsdatum…

Googles e-posttjänst, G-mail, lanserades den första april år 2004. Folk hade dock svårt att ta e-posttjänsten på allvar, då en majoritet trodde att det var ett aprilskämt. Speciellt eftersom Google erbjöd hela 1 GB utrymme på vardera e-postkonton utan kostnad, vilket år 2004 var väldigt mycket.

Vänsterhänta vallfärdade till Burger King…

Under 1 april 1998 tog Burger King ut en helsidesannons i flera tidningar i USA, där de presenterade en ny Whopper-burgare, speciellt framtagen för vänsterhänta. Den nya burgaren skulle innehålla samma ingredienser som den ursprungliga – men vara roterad till 180°Tusentals kunder svärmade till Burger King-restauranger i hela landet och begärde den nya burgaren för vänsterhänta.