Seriens popularitet har under alla år varit på hög popularitetsnivå, trots att en del dömde ut den och trodde att den snabbt skulle läggas ner. Chris Carter har tidigare sagt i en intervju med magasinet Smithsonian att filmen ”När Lammen Tystnar” var en stor inspirationskälla för honom i sitt skapande. Det kanske skulle förklara Scullys röda hår, likt Clarice. Nog om detta, klockan 21.00 sänds första avsnittet av Arkiv X på TV3, och tills dess bjuder vi på tio fakta du antagligen inte kände till om serien. 

Så skapades introlåten…

Man kan inte ha gått miste om den populära Arkiv X-låten, det visselliknande väsendet som ekar från TV:n, och genast vet man att ett nytt avsnitt av Arkiv X snart sätter igång. Men det ligger egentligen mycket historia bakom inledningslåten till TV-serien. När Chris Carter kontaktade den amerikanske kompositören Mark Snow, om att skapa en ikonisk och ett kusligt tema, gav han honom en kopia av The Smiths ”How Soon Is Now” från 1985. Tanken var att låta Mark Snow inspireras av musikens ekande gitarr. Men istället blev herr Snow inspirerad av ett dovt visslande och byggde vidare på det. Därmed skapades temalåten för Arkiv X.

Sanslöst populärt intro…

Efter att serien blivit omåttligt populär och introlåten en av de mest kända inom TV släpptes också en singel med låten inkluderad. Singeln hamnade tvåa på topplistan bland mest sålda singlar i Storbritannien. Samtidigt släppte också en italiensk producent vid namn ”DJ Daco” en trance-remix av introlåten, som hamnade på åttonde plats bland mest sålda singlar i Storbritannien. Bäst lyckades den i Danmark, där den till och med toppade singellistan.

Rena turen att Duchovny fick rollen…

Hade du kunnat föreställa dig Arkiv X utan David Duchovny? Bruce Campbell var nämligen nära på att få rollen som Mulder och favorit hos både regissörer och produktionsbolaget.

David 23 cm längre än Gillian…

I många scener där Gillian Anderson (Scully) och David Duchovny (Mulder) stod ansikte mot ansikte fick Gillian stå på en liten box för att komma upp i höjd och kompensera de cirka 23 cm som skiljer dem åt.

Slog igenom med Arkiv X…

TV-bolaget Fox ville egentligen att någon annan skulle spela Scully, som var längre, blond och lite mer storbystad. Seriens skapare, Chris Carter, valde dock att gå fullt ut med Gillian Anderson, då relativt okänd som skådespelerska.