Tidig AI-skapare blev dess största kritiker…

Joseph Weizenbaum, en av grundarna till AI, blev senare en av de ledande kritikerna när han fann att hans sekreterare blev mycket känslomässigt involverad i ELIZA, en chatt-robot som han själv programmerade.

Bluffen bakom ”den mekaniska turken”…

Den mekaniska turken” var en automatschackmaskin konstruerad redan under år 1770 som besegrade både Benjamin Franklin och Napoleon. I verkligheten visade sig det vara en utarbetad bluff, men som ändå varade i över 50 års tid, och folk trodde att den här historiska ”roboten” uppvisade artificiell intelligens.

Monopol tidiga med AI…

Spelet Automonopoli från 1983 anses vara den första datorversionen av klassikern Monopol som hade en inbyggd artificiell intelligens tillräckligt stark för att kunna tävla rättvist mot en människa.

Genetisk algoritm

Det finns något som kallas för genetisk algoritm. Denna algoritm kan appliceras på robotar eller artificiell intelligens för att lära sig övertid att undvika hinder. Det här är något som bygger på hur evolutionen fungerar genom att överleva och anpassa sig.

”Robot-bönder” kan bli verklighet

Artificiella intelligenssystem som kallas för ”robot-bönder” skulle snart kunna odla grödor och bruka boskap runt om i Storbritannien, medan deras mänskliga kontrollanter aldrig behöver sätta foten på ett fält igen. Det hela förväntas bli verklighet inom en relativt snar framtid.

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....