Avokado (med det latinska namnet Persea americana) är en art i familjen smörplantor. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat. Avokado blir en 20 meter hög städsegrön smörplanta och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Ett normalt avokadoträd ger omkring cirka 120 frukter per år. Du kanske själv är en stor avokadoknarkare? Då får du nog nytta av dessa tio fakta om just avokadon!

Nej, det är ingen frukt – det är ett bär.…

Avokado är i grunden ett bär – ett väldigt stort ett med bara ett enda frö inuti. I många sammanhang har avokadon också gjort sig känd som ett ”alligatorpäron” på grund av dess utseende och färg.

Avokadon är troligtvis från Mexiko…

Man tror att avokadon från början härstammar från sydcentrala Mexiko på grund av att tidigare funna fossiler visar att liknande träd härstammade i området för miljontals år sedan. Då var det dock mer utbredda – så långt som till Kalifornien i USA.

Redan för 12 000 år sedan åt man avokado…

Forskare har avslöjande bevis från en grotta i Mexiko, som avslöjar att avokado användes redan så långt tillbaka som för 10 000 år f.Kr. Man tror också att träodlingar av avokado påbörjades redan vid 5 000 år f.Kr. ungefär.

Bäret finns i många olika former…

Avokado kan komma i olika former. Den absolut vanligaste formen är de päronformade. Men sfäriska och äggformade avokados hör inte heller till ovanligheten.

Samma ord för avokado och testikel…

Ordet avokado kommer från det spanska ordet ”Aguacate”. Det spanska ordet härstammar från āhuacatl – och āhuacatl i sin tur kommer från forna aztekiska. Ordet āhuacatl betydde också ”testikel”. Varför? Ptja, ta en titt på avokadons form, visst är det ganska likt en testikel?

10 fakta du antagligen visste om mango

10 fakta du antagligen visste om mango

Mango (Mangifera indica på latin) är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Forskare tror att...

10 fakta du antagligen inte visste om ananas

10 fakta du antagligen inte visste om ananas

Hawaiipizza, glassen Ananas Split, all ananasläsk. Ja, vad innehåller inte ananas som är gott, egentligen? Här är tio fakta som du bör veta om ananas, utifall du skulle hamna i en våldsam diskussion om frukten i fråga! Ananas var en högt värderad frukt under...