Barbro Karin Viola Westerlund Larsson – för de flesta kanske mer känd som Babben Larsson – föddes den 29 oktober 1956 i Dalhems socken på Gotland. Hon är inte bara en av Sveriges mest populära komiker, utan även en erkänd skådespelare och sångerska. Hon fick sina första teaterroller redan i ungdomen, i den fria teatergruppen Gotlands teater och varit aktiv sedan 1980. Många refererar säkerligen Babben Larsson till TV4:s succéprogram Parlamentet, där hon gjort stor succé! Därför kände vi på 10fakta.se att hon var en given kandidat att intervjua, för att få veta mer om henne, som kanske var lite mindre känt för allmänheten sedan tidigare. Håll tillgodo!

Hon har spelat fiol i tio års tid…

En lärare som Babben Larsson hade på lågstadiet upptäckte tidigt att hon var musikalisk och duktig på att sjunga. Läraren var även kantor så Babbens officiella debut blev att sjunga på Julottan hemma i Dalhems kyrka. Hon var då endast sju år gammal. Hela uppväxten sjöng hon i barnkör och fick även spela blockflöjt och fiol. Babben lärde sig även att hantera gitarr på egen hand och ställde flera gånger upp i Gotlands stora årliga talangjakt, Tiljans Talanger. Hon lyckades dock aldrig vinna.

Ägare till flera galopphästar…

Babben började att rida vid 11 års ålder och fortsatte med det fram till cirka 50-årsåldern. Hon hade aldrig egen häst men red på ridskola eller hyrde hästar för att rida på. Hon har inte tävlat utan njutit av att förflytta sig i skog och mark på hästryggen. Sedan några år tillbaka är Babben Larsson dock en del av ett konsortium som äger galopphästar. De står uppställda på Bro Galopp utanför Stockholm, och flera av dem har haft stora framgångar, bland annat King Cole som hon numera äger själv.

En riktig hejare på att beskära rosor…

Babben har ett fritidshus med en trädgård full med växter. Många av dem är rosor. Hemma på gården fick hon lära sig hur de kunde beskäras efter blomning, för att på så sätt få dem att blomma en eller två gånger till under säsongen.

Hon har imponerat på ett team från Broadway – och fick jobbet…!

När musikalen ”Chicago” skulle sättas upp i Stockholm flögs ett team från Broadwayuppsättningen av samma musikal in från New York för att välja ut artisterna. Regissör, koreograf och sångcoach satt uppradade när fröken Larsson kom dit och gjorde audition för karaktären Mama. Hon fick rollen – men det svenska produktionsbolaget gick i konkurs innan premiär.

Babben är en militant återvinnare av papper

Babben älskar träd och därför är hon noga med att inte göra av med för mycket papper. Ofta skriver hon ut eller kopierar på baksidor från gamla manus eller utskick. Allt papper som inte längre kan användas återvinner hon. Till och med post it-lapparna hamnar i returlådan efter att hon rivit av limkanten på dem, vilket man alltid ska göra! Tänk om vi alla kunde återvinna under samma militanta vilja och struktur som vår älskade Babben?

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...