Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika – även i vissa delar av Europa. Flertalet arter är ej lövfällande lignoser (vedartade växter). Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just bambu!

Ett stort frågetecken gällande blomningen…

De flesta bambuarter blommar bara en gång per årtionden, och då blommar hela uppsättningen på en och samma gång. Det vill säga att när ett sortiment blommar så blommar hela sorten samtidigt, över hela världen, oavsett plats, klimat eller andra kända faktorer. Varför det är på detta viset vet forskare ännu inte, men fascinerande är det.

Pandor smartare än vi tror…

En panda på en djurpark märkte av att en gravid panda fick särskild behandling, så han kopierade beteendet hos den gravida pandan för att få extra bambu.

Smugglade silkesmaskar i bambuskanor…

Två kristna munkar smugglade silkesmaskar ut ur Kina i bambuskanor. Dessa silkesmaskar användes för att ge det bysantinska riket ett handelsmonopol i Europa, som blev grunden för dess ekonomi under de närmaste 650 åren.

Tåg helt gjorda i bambu…

I delar av landet Kambodja har folk gjort sina egna små tåg av bambu. Detta efter att regelbundna tjänster från staten har slutat att fungera. Likaså finns det flera exemplar av bambubroar, helt byggda av befolkningen själva.

Därför nöjer sig pandor med bambu…

Pandor har all nödvändig utrustning för en köttbaserad diet, men på vägen förlorades en gen med koder för umami-receptorn. Pandor har alltså ingen smak för kött och kommer med glädje att leva på bambu.

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

Upptäck den överväldigande skönheten och förunderliga mångfalden hos vår planet genom en visuell resa till några av de mest hisnande landskapen på jorden. Denna artikel bjuder på en samling bilder som fångar den naturliga prakt och de otroliga formationer som präglar...

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...