Barbiedockan introducerades i mars 1959, och som vi alla vet idag föreställer dockan en ung kvinna. Idag är denna unga kvinnan världens mest sålda docka och världens näst mest starkaste varumärke bland leksaker. Många brukar jämföra Barbiedockan med en tredimensionell klippdocka tack vare det stora utbudet av kläder och accessoarer. Nog om detta, här är tio fakta som du bör känna till om dockan som du med all säkerhet någon gång har lekt med – om så i smyg!

Så fick dockan sitt namn…

Barbie är egentligen bara ett smeknamn, dockans fulla namn är Barbara Millicent Roberts. Hon döptes efter Mattels medgrundares dotter. Deras sons namn är dessutom Kenneth (Ken).

Världens största samlare…

Gissningsvis är du inte Barbies största anhängare, för det är den tyska kvinnan Bettina Dorfmann (på bilden nedanför). Bettinna står med i Guinness Rekordbok som ägare till den största Barbie-samlingen av alla, med hela 15 000 olika Barbiedockor. Dessa har hon lyckats samla på sig sedan 1993, då intresset uppkom.

Inspirerades av schweizisk docka…

Ruth Handler inspirerades till Barbiedockan efter de schweiziska dockorna ”Bild Lilli” och märkte snabbt att hennes dotter uppskattade att leka med de ”äldre kvinnodockorna” istället för bebisdockor.

Baddräkten var första klädesplagget…

Man kan tyckas tro att Barbies första klänning skulle vara i någon skär eller rosa färg, men icke! Den första Barbiedockan hade en svart och vit randig baddräkt på sig, som du kan se på bilden nedanför. Dockan såldes då för 3 dollar.

Separerade efter 43 långa år tillsammans…

Barbies och Kens långvariga förhållande fick ett plötsligt slut år 2004. Detta efter ett 43 år långt förhållande och rubrikerna var fler i tidningarna än när vår svenska kronprinsessa gifte sig – mer eller mindre. Men eftersom Barbie och Ken inte var gifta blev bodelningen förhoppningsvis inte alltför omfattande. Och ja, självklart var det Barbie som bodde kvar i Malibu Mansion.

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...

10 LEGO-set som du önskar att du ägde

10 LEGO-set som du önskar att du ägde

Om du tillhör en av alla de som trodde att LEGO endast var för barn är det dags att tänka om! Traditionellt sett har LEGO varit populärt bland barn och varit en vanlig leksak för att stimulera kreativitet och problemlösning. LEGO har dock också vuxit i popularitet...