Batman, eller kanske mer känd som ”Läderlappen” för den äldre generationen, är en seriehjälte som skapades av tecknare Bob Kane tillsammans med manusförfattaren Bill Finger år 1939. Batman är i grunden en vanlig människa utan superkrafter, miljardären Bruce Wayne, som efter att hans föräldrar mördats av en rånare beslutar sig för att ägna sitt liv åt att bekämpa brottsligheten i den fiktiva staden Gotham City. Den unge Bruce svär att hämnas deras död och bekämpa brott. Efter många års hård mental och fysisk träning runt om i världen återvänder Bruce Wayne till sin hemstad Gotham City och maskerar sig som en mänsklig fladdermus.

På senare år har Batman fått ett stort upplyft efter nya filmatiseringar, som har blivit stora succéer, speciellt hos den äldre generationen. Men här följer tio fakta som du kanske inte kände till om hjälten sedan tidigare!

Christian Bale ville inte veta av Robin…

Den senaste trilogin med Christian Bale som Batman, regisserad av Christopher Nolan, blev en stor kassasuccé och Bales roll hyllades av filmkritiker världen över. Men vad många kanske inte vet är att herr Bale hade ett villkor för att spela rollen som Batman: att Robin inte skulle figurera i någon av de tre filmerna.

Bill Finger har blivit krediterad för sitt skapande först på senare år…

Bob Kane (till höger på bilden nedanför) har alltid krediterats som skaparen av seriehjälten, men i själva verket var det hans partner – Bill Finger – som stod för en hel del av hjältens historia, och det är först nu på senare år som han har börjat få heder för sitt verk. Finger är bland annat ansvarig för de ursprungliga idéerna kring Batmans dräktpersonlighet och till och med den fiktiva staden Gotham City, som det utspelar sig i.

Melbourne är den riktiga Batmanstaden…

Ingen stad är så associerad till Batman som Melbourne i Australien. Stadens grundare hette nämligen John Batman, och platser i staden har blivit uppkallad efter honom; bland annat Batman’s HillBatman Bridge och Batman Park. Staden kallades från början för ”Batmania” och enligt dokument döptes staden från början till ”Batman’s Treaty”.

Den första serien som ritades på svart papper…

Serien har alltid varit känd för sin mörka atmosfär, och för att lyckas med detta till en början var Batman: The Animated Series ritad på svart papper istället för vitt, just för att lyfta fram det mörka i serien.

Bob Kanes favorit var Val Kilmer…

Medskaparen Bob Kane har sagt i en intervju med tidningen Cinescape att alla skådespelare som har spelat Batman fram till denna punkt (innan seriens ”omstart” år 2005 med Christopher Nolan), tyckte han att Val Kilmer hade gett den bästa tolkningen.

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...