Ficklampor, leksaker, klockor, mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer – en sak har de alla gemensamt; de fungerar inte utan batterier. Ett batteri är en komponent bestående av en eller flera celler som innehåller lagrad energi som görs tillgänglig i elektrisk form för andra komponenter som är anslutna till den. Men vad ett batteri är för något vet vi redan, så låt oss då istället hoppa till de tio lite mer roligare punkterna!

Därför tjuter brandlarmet om nätterna…

Stör du dig på att brandlarmet ofta tjuter mitt i natten på grund av dåliga batterier? Det finns faktiskt en logiskt förklaring till att det oftast sker om nätterna. Det är nämligen den kemiska reaktionen i batterierna som saktar ner när luften blir kallare och därmed slår detektorns låga batteridetektor ut.

Teslas fabrik förbrukar sjuka mängder

När Tesla Gigafactory (på bilden nedanför) drivs med 100% kapacitet, kommer det att bryta ut mer litiumjonbatterier på ett år än vad som producerades över hela världen under år 2013.

Mysteriet kring klockan på Oxford University

Det finns en batteridriven klocka på Oxford University, som kontinuerligt har ringt i över 175 år. Ingen vet vad batteriet består av och ingen vill plocka isär enheten för att ta reda på det heller.

Såhär ska du ladda din smarttelefon

Det är mest optimalt för ditt smarttelefonbatteri att hålla laddningen mellan 40-80%, snarare än att låta det tömmas till 0% och ladda hela vägen upp. Detta sliter mindre på ditt batteri.

Möjligheten finns – men till vilket pris…?

Det är fullt möjligt att utveckla ett batteri som håller i århundraden med hjälp av kärnavfall och konstgjorda diamanter – utan att behöva laddas upp.

10 fakta du antagligen inte visste om järn

10 fakta du antagligen inte visste om järn

Järn (Ferrum på latin) är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne som tillhör övergångsmetallerna. Järn förekommer i allotroperna alfa- och gammajärn, ämnen som båda består av rent järn men med olika kristallstruktur. För oss människor har järnet varit viktigt,...

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

Silikon, även kallat silikonelaster, är ett samlingsnamn för i grunden oorganiska polymerer som är baserade på kedjor av kisel. Och för dig som tror att silikon bara är till för bröstimplantat får nog tänka om - för ämnet har en rad olika användarområden! Nedan finner...

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...