Bedrägeri är beteckningen på ett förfarande då någon avsiktligt vilseleder annan att företa eller underlåta något till skada för den som bedras och ofta till vinning för bedragaren. De flesta rättssystem erkänner bedrägeri som ett brott. Den exakta definitionen varierar dock mellan de olika rättssystemen. Bedrägerifallen har ökat världen över, och den största anledningen är internets framfart. Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just bedrägerier!
Sker oftast över nätet…
Mellan år 2003 och 2013 ökade bedrägeribrott med hela 173 procent. Ökningen av bedrägerier har ökat parallellt med internets utveckling, vilket å andra sidan kanske inte var alltför svårgissat. De flesta fall av bedrägeribrott sker idag via nätet.
Och inte minskar det heller…
Likaså under år 2014 var just bedrägeribrott en av de mest ökade brottskategorier, sett till antalet anmälda brott.
1,56% anmälde i Sverige…
Samma år, alltså 2014, anmäldes omkring 156 000 bedrägeribrott i Sverige. Det motsvarar att nästan 1,56% av Sveriges befolkning har gjort en anmälan.
Ny riktning för kriminella gäng…
Allt fler kriminella aktörer med koppling till organiserad brottslighet ägnar sig åt bedrägeribrott. Inom den organiserade brottsligheten kan individer bygga upp mindre företagsimperium med hjälp av bland annat identitetsintrång och företag.
2 660 dömda för bedrägeri…
Hela 2 660 personer lagfördes för bedrägeri som huvudbrott här i vårat Sverige under år 2014.
Dessa bolag är mest utsatta…
De vanligaste målgrupperna inom branschgrupperna för bedrägeriföretag är byggbolag, företag inom handel och tjänsteföretag som bemanningsbolag, transport och fastighetsförvaltning.
Kan enkelt spåras upp…
Ett bedrägeriföretag har i snitt 25 procent fler kreditförfrågningar än genomsnittsföretaget som går i konkurs.
Högre procentandel företagskonkurser…
62 procent av bedrägerigruppen har en styrelse med minst en tidigare företagskonkurs, att jämföras med ett vanligt företag där snittet ligger på 33 procent.
Sker mestadels i storstäder…
Flest bedrägerier i Sverige sker i Stockholm, Malmö, Solna och Helsingborg. Det kanske inte är så konstigt heller, med tanke på städernas storlek. Att Solna är en företagarstad tack vare närheten till huvudstaden är inte direkt någon nyhet.
Styrelsebyte vanligt strax före konkurs…
Hos bedrägeriföretag byts styrelsen ut i snitt sju månader före konkurs. I ett normalt företag i snitt 33 månader före konkurs.