Ett berg är en geografisk plats som höjer sig över sin omgivning med en höjdvariation från några tiotal meter (dock ofta definierad som överstigande 600 meter) till flera tusen meter. Ordet används framförallt om delar av bergskedjor. Hur ointressant berg än kan tyckas låta, så visste du med stor sannolikhet inte dessa tio punkter!

Det största kända berget vi vet till…

Olympus Mons på planeten Mars, det högsta kända berget i vårat solsystem, är så stort i sin utgångspunkt att en observatör på bergets topp inte skulle veta att han stod på ett berg eftersom dess sluttning skulle dölja sig genom krökningen av planeten själv.

Bergen i Colorado…

De två högsta bergen i Colorado, USA, är så nära varandra i höjd att fans av vardera berg upprepande gånger har staplat upp stenar för att försöka göra sitt föredragna berg högre än det andra.

K2 är egentligen bara en beteckning…

K2 – världens näst högsta berg – upptäcktes av britten Thomas George Montgomerie år 1856 och han gav berg i bergskedjan namn i den ordning han upptäckte dem. K står för Karakoram och 2 för att det var det berg som han vid namngivningen visuellt uppfattade som näst högst i området. Andra toppar namngavs till K1K3K4K5 och så vidare, men döptes senare om till MasherbrumBroad PeakGasherbrum II och Gasherbrum I. De flesta av de namnen är namn använda av lokalbefolkningen, men K2 hade inget sådant namn eftersom det inte var synligt från någon byMount Godwin-Austen föreslogs som namn (efter upptäcktsresaren Henry Haversham Godwin-Austen) men antogs aldrig och därför behölls kodnamnet K2 som bergets officiella västerländska namn.

Det kanske märkligaste bergsnamnet…

Det finns ett berg vid namn Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu i Nya Zeeland (se bild nedanför). Namnet må vara förbluffande, men betyder i själva verket ”The summit where Tamatea, the man with the big knees, the slider, climber of mountains, the land-swallower who traveled about, played his nose flute to his loved one”.

Mount Chimborazo…

Mount Everest må vara det högsta berget i världen, men Mount Chimborazo i Ecuador ligger längst bort från jordens mitt.

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

Upptäck den överväldigande skönheten och förunderliga mångfalden hos vår planet genom en visuell resa till några av de mest hisnande landskapen på jorden. Denna artikel bjuder på en samling bilder som fångar den naturliga prakt och de otroliga formationer som präglar...

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...