Usama Bin Ladin (uttalas som ”Osaamah ben Ladin”) föddes den 10 mars 1957 och dödades den 2 maj 2011 av ett amerikanskt Navy SEAL-specialförband. Bin ladin var medlem av den inflytelserika, saudiska finansfamiljen Bin Ladin. Han var en militant islamist, tidigare USA-stödd mujaheddin- och gerillaledare, samt ledare för det islamistiska terrornätverket al-Qaida. Usama är också en av de högsta männen som sägs ligga bakom terrordåden mot World Trade Center i USA den 11 september 2001. Med all säkerhet har du säkert läst en hel del om denna mannen tidigare, därför bjuder vi på tio fakta som du kanske inte kände till om honom.

Sägs ha odlat marijuana och potatis…

Enligt Nic RobertsonCNN odlade Bin Ladin marijuana. Hans odlings sägs ha varit värd cirka en miljon dollar. Utöver marijuanan hittades även en lite mildare odling – potatis.

Var tokig i Whitney Houston…

Den islamistiska Al-Qaida-ledaren avskydde musik. Han ska ha sagt till sin kompanjon Isaam Turabi att musik är djävulens påfund, och Bin Ladin drog sig gärna undan när det var musikuppträdanden. Därför gör det saken lite märklig att han älskade Whitney Houston (på bild nedanför). Enligt en bok skriven av Kola Boof, som ofrivilligt hölls som Bin Ladeis sexslav under en period, beskrev hon att hans kärlek till amerikansk popmusik hade fått honom att till och med överväga att göra ett undantag till sin tro för att kunna ha Whitney Houston som sin fru.

Fotbollsklubb bannlyste terroristledaren…

Inte nog med att han älskade Whitney Houston; han var också en enorm sportfantast och älskade volleyboll, som han även själv var väldigt duktig på att utöva, enligt en av hans tidigare livvakter. Hans sportintresse tog dock inte slut vid volleybollen, då han också älskade den engelska Premiere League, speciellt laget Arsenal. Efter attacken mot World Trade Center ska Arsenals president ha uttalat sig om att Usama Bin Ladin aldrig är välkommen till Highbury (Arsenals arena).

Var ett stort fan av radioprogram från BBC…

Enligt hans son Omar, hade Bin Ladin ett stort intresse av att lyssna på radioprogram av BBC, och ofta gick radiokanalen i bakgrunden när han arbetade.

Men inget i Bluray-format…?

När de amerikanska soldaterna gick igenom några av Bin Ladins hem och gömmor hittade de mängder av pornografi – både i VHS- och DVD-format.