Den första Bitcoin-transaktionen någonsin ägde rum den 1 december år 2009. Valutan skapades för att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part. Till skillnad från många andra valutor förlitar sig inte Bitcoin på någon central utfärdare i form av exempelvis en centralbank, vilket skyddar mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. För att upprätthålla säkerhet och sekretess förlitar sig Bitcoin på kryptografi och använder sig av en distribuerad databas utspridd över de noder som utgör P2P-nätverket för att journalföra transaktioner. Detta syftar även till att exempelvis säkerställa att valutan endast kan spenderas av dess ägare samt oåterkalleligen försvinner från nämnda ägares digitala ”plånbok” och därmed bara kan spenderas en gång. Äger du någon Bitcoin? I så fall bör du läsa detta!

Valutan som har ökat mest…

Under en femårsperiod har den digitala valutan ökat med över 1 000% (!).

Ingen massproduktion, direkt…

Maximalt kommer det att finnas 21 000 000 Bitcoins, och detta beräknas vara runt år 2140.

Majoriteten av valutan har aldrig används…

Hela 64% av all Bitcoins som existerar har aldrig någonsin ens blivit rörd. Anledningen sägs vara att många inte ens vet eller kommer ihåg att de har det.

Men det blev ingen succé…

Fysisk Bitcoins börjades att marknadsföras av ett amerikanskt bolag år 2011.

Vad är dina pengars historia…?

Olikt annan valuta har varje Bitcoin en unik historia, vilket också gör det väldigt svårt att förfalska dem.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...