Med sina 431 avsnitt mellan 1959 till 1973 är Bonanza en av tidernas mest populära och kultförklarade TV-serier genom tiderna. De flesta 90-talister har nog inte en aning om vad Bonanza är, men fråga en 50- eller 60-talist så kommer de att mjukna i hela kroppen när man nämner serien. Med detta sagt bjuder vi nu på tio fakta som du måste veta om Bonanza.

Inspirerades av Virginia City…

Den historiska staden Virginia City var centrum för den silverstrejk som uppstod 1859 och kallades för ”Comstock Lode”. Virgina City blev ganska omgående en självklar bild för hur vilda västern expanderade, där förmögenheter både blev vunna och förlorade. Det hörde inte heller till ovanligheterna att kineser utnyttjades som billig arbetskraft, glamorösa och fattiga prostituerade, och inte minst våldsamma strider med indianer. Ja, nästan precis så som Virginia City såg ut på 1800-talet går att erfara i TV-serien Bonanza.

En spegel av Kung Arthur…

När skaparen David Dortort började att skriva på Bonanza tänkte han sig serien som en vilda västern-version av Kung Arthur, där Ben Cartwright är Arthur och hans söner var hans riddare.

Tog över sitcom-hysterin…

När Bonanza hade premiär i amerikansk TV år 1959 var TV-tittarna trötta och mättade på sitcoms, där fäder avbildades som idioter. Dortort insisterade på att Bonanza skulle vara en timma lång i stället för en halvtimme, för att se till att han hade tid att skildra Ben Cartwright som en fadersgestalt värd respekt. Det fungerade, och Lorne Greene har fått tusentals brev från fans och tonårspojkar som ville att han skulle vara deras far.

Påkostad serie…

Den totala kostnaden per inspelat avsnitt var mellan 100 000 – 150 000 dollar. Det var en motsvarande enorm summa pengar under 60- och 70-talet när det spelades in och blev således också sin tids dyraste TV-serie någonsin.

Därav namnet Lorne

Lorne Greenes pappa, Daniel Greene, tillverkade ortopediska skor och stövlar som leverne. Han döpte sin son efter hans första kund i sin butik, Lorne MacKenzie.