Började som radiopratare…

Innan Lorne Greene axlade rollen som Ben Cartwright var han en högt uppsatt radiopratare i Kanada. Hans mörka röst kom snabbt att bli populär och då han jobbade som radiopratare blev hans röst kallad för ”The Voice of Doom” (undergångens röst).

Släppte album ihop…

De flesta av TV-seriens huvudrollsinnehavare hade också en sångkarriär vid sidan av. De fyra Cartwright-bröderna släppte också ett album tillsammans år 1964, ”Christmas at the Ponderosa”. Lorne Greene lyckades bäst av dem alla och släppte singeln ”Ringo”, som blev en stor succé i både USA och Kanada.

En myt att de var först med färg…

Man har alltid fått höra att Bonanza var den första TV-serien som sändes i färg, men detta stämmer inte riktigt. Första serie att sändas i film var Premiere från 1951 med bland annat Ed Sullivan, Garry Moore, Faye Emerson, Arthur Godfrey, Sam Levenson, Robert Alda, och Isabel Bigley medverkande. Däremot var Bonanza en av de första TV-serier med att storsatsa ekonomiskt med att få varje avsnitt i färg.

Adams roll kunde ha axlats av Guy Williams…

Guy Williams, som spelade John Robinson i filmen ”Lost in Space”, var egentligen tänkt att axla rollen som Adam Cartwright. Guy Williams avstod från serien när han istället fick ett erbjudande att spela huvudrollen i filmen ”Zorro. Trots detta lyckades herr Williams att medverka i Bonanza under fem avsnitt, men istället som Will Cartwright, kusin till bröderna Cartwright.

Ständiga viktproblem

Dan Blocker, som spelar Hoss Cartwright, har haft problem med sin vikt redan sedan födseln. När han föddes vägde han så mycket som 6,35 kg, vilket var rekord på sjukhuset i Bowie County, Texas. I första klass hade han nått en vikt på nästan 48 kg. Under sin tid i College blev han dock rekryterad till en pjäs, “Arsenic and Old Lace”, som krävde att han skulle gå ner i vikt och istället komma i mer fysisk form. Sagt och gjort, och helt plötsligt hade Dan Blocker mer kontroll över sin ständigt annars ökande vikt. Men det var inte för rollens skull han gick med på att gå ner i vikt, utan för att det var en flicka i teatergruppen som han blev förälskad i.

Hittade nytt namn i telefonkatalog…

Michael Landon (som spelade Joe Cartwright) föddes egentligen med namnet Eugene Maurice Orowitz. Han hittade sitt nya namn från en telefonbok, som sedan kom att bli hans artistnamn. Utöver detta har han också genomgått en skönhetsoperation på grund av hans utstående öron, som både han och diverse filmbolag såg som ett problem.

10 fakta du antagligen inte visste om The Martian

10 fakta du antagligen inte visste om The Martian

Under en bemannad resa till Mars är Astronaut Mark Watney förmodade död efter en våldsam storm och lämnas kvar av hans besättning. Men Watney har överlevt och finner sig strandsatt och ensam på fientlig planet. Med endast några magra leveranser måste han använda...

10 fakta du antagligen inte visste om kända filmer

10 fakta du antagligen inte visste om kända filmer

Film ses bäst på bio, sägs det. Och ja, det ligger nog mycket i det, men i samma veva som ny teknik introduceras för människan och priserna pressas är det idag också många filmer som aldrig når biograferna. Men här är tio fakta om kända filmer som utan tvekan varit...