Bumerangnebulosan är en protoplanetarisk nebulosa belägen cirka 5 000 ljusår från jorden i Kentaurens stjärnbild. Bumerangnebulosan fotograferades av Rymdteleskopet Hubble år 1998. Med hjälp av Swedish-ESO Submillimetre Telescope vid La Silla-observatoriet i Chile mätte forskare 1995 temperaturen i nebulosan till 1 K (motsvarar −272,15 °C), vilket gör nebulosan till den naturligt kallaste plats i universum som människan känner till hittills. Här kommer dock tio fakta om Bumerangnebulosan som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Den absolut kallaste platsen

Som redan nämnt i förtexten är Bumerangnebulosan den absolut kallaste plats vi känner till i hela universum – eller ja, kallast på ett naturligt vis då så klart. Temperaturer har uppmätts till hela -272,15 °C.

Till och med kallare än kvarlevor från Big Bang…

Åter igen är vi inne på hur kallt det är (men det är svårt att släppa). Visste du att det faktiskt är kallare än de kylande kvarlevorna som efterlades av Big Bang. Dessa rester finns överallt i universum och har en temperatur på upp till -270 °C.

Får sin färg från en dvärgstjärnas ljus…

Bumerangnebulosan lyser i ett färgglatt sken och är fullt synlig, men den här glöden är faktiskt orsakad av den centrala vita dvärgstjärnans ljus som återspeglas av de dammkorn som finns i nebulans gas.

Är fortfarande väldigt ung…

Detta betyder helt enkelt att Bumerangnebulosan är mycket ung eftersom i äldre planetariska nebulosor är det de ultravioletta strålarna som emitteras av de centrala vita dvärgstjärnorna, som gör att gaserna i nebulosan glöder starkt. Den vita dvärgstjärnan är ännu inte i det stadium där den kommer att avge ultravioletta strålningar.

Fått sitt namn tack vare hur vi ser den…

Fenomenet har fått sitt namn från den asymmetriska formen, som syns med hjälp av de optiska teleskopen stationerade på marken här på jorden.

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

Svarta hål är, enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting - inte ens ljus - kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir...

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...