McDonalds eller Burger King, en kamp som delar folket i två läger, och gissningsvis lär en vinnare aldrig utses. Den amerikanska kedjan öppnade sin första restaurang i Malmö 1976, vilket också var den andra i Europa. Madrid blev först i Europa med Burger King. Det var dock inte förrän 1990-talet som Burger King växte sig stort i Sverige. Med detta sagt har ni nu tio fakta om snabbmatskedjan att avnjuta. 

Inspirerades av McDonalds…

Från början var egentligen Burger King inspirerat av McDonalds. Grundaren, Keith G Cramer, hade ätit på McDonalds och blev fascinerad av deras sätt att servera mat på ett snabbt sätt. Efter att ha dragit in sin svärfar i företaget bestämde de sig för att öppna en liknande restaurang, som kom att heta Insta-Burger King. Dessvärre uppkom finansiella problem nästan omgående, vilket ledde till att James McLamore och David Edgerton köpte upp företaget och döpte om det till bara Burger King 1957. Det var i samma veva som Burger Kings starkaste varumärke lades till i menyn; the Whopper.

Annat namn i Australien…

Restaurangerna heter Burger King över hela världen – förutom i Australien, där går de under namnet ”Hungry Jack´s” istället. Anledningen var att någon redan hade registrerat varumärket Burger King i Australien.

800 kalorier burgare…

Upplev ”The Suicide Burger” (självmordsburgaren) på Burger King. Du kommer inte att hitta den på någon officiell meny, men om du däremot vet vad du ska fråga efter kan du försöka trycka i dig en burgare som innehåller 800 kalorier, 53 gram fett175 mg kolesterol och 2 430 mg natrium. Hamburgaren innehåller fyra lager av hamburgerkött, fyra skivor av ost plus bacon och specialsås. Känner du dig manad? Gå bara till din lokala Burger King-restaurang och be om en “Quad Stacker”.

Bombsäkra tak…

Före krigen i Afghanistan och Irak var amerikanska ambassader och oljebolag de främsta målen för anti-amerikanska demonstrationer. Detta förändrades dock år 2002 när Burger King attackerades i Oman, Qatar, Egypten, Bahrain och Libanon. Problemet blev så stort att Burger King lät installera bombsäkra tak i de utsatta länderna för att skydda sin personal och sina gäster.

Utsatt flest gånger…

Burger King har lagt stora pengar på säkerheten. Allt från övervakningskameror och säkra kassasystem till larmknappar och vakter. På sätt och vis har det visat sig vara effektivt mot tjuvar och rånare, men det finns ingen amerikansk restaurangkedja som blivit rånad så många gånger som Burger King – av sina egna före detta anställda.