Citron är ett träd i familjen vinruteväxter och även namnet på själva frukten. Citronen är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus. Citronen bildar en taggig buske eller litet träd mellan 3 och 6 meter. Bladen blir 6,5-10 centimeter långa och är elliptiska till äggrunda, spetsiga eller uddspetsiga. Bladskaften har smala vingar. Den bildar både tvåkönade blommor och rena hanblommor med bara ståndare. Med största sannolikhet använder du ofta citroner när du lagar mat eller bakar, men här är tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om något så vardagligt som just citronen!

Så slipper du dina finnar…

Vad som kanske kan låta lite kontroversiellt, men faktiskt har blivit bevisat, är att citroner kan mildra akne och ta bort pormaskar från ansiktet. Citroners antibakteriella och svampdödande egenskaper gör dem till ett naturligt alternativ för att behandla akne. Det är inget vidare avancerat heller; skär upp en citron och gnugga den lite lätt mot ansiktet upprepande gånger under en längre period bara.

Håller andra frukter färska…

Saften från en citron håller bananer, äpplen, avokado och annan färsk frukt från att bli mörka i flera timmar!

Tillräckligt för ditt kolsyrade vatten i alla fall…

Du kan få 2-3 matskedar saft och 2-3 teskedar rivet skal från en medelstor citron.

Kylskåp eller inte…

Citroner kan hålla sig färska i kylskåp i upp till sex veckor och vid rumstemperatur i cirka två veckor. Däremot kommer en citron som har varit i rumstemperatur att innehålla mer saft jämfört med en citron som har legat i ett kylskåp.

Mirakelkuren för vitare tänder…

Strunt i Pepsodent och allt vad alla mirakeltandkrämer heter! Citron gör nämligen dina tänder vitare också. Allt du behöver är lite bakpulver och citron. Blanda dessa till en sörja och smeta sedan ut det på tänderna. Se dock till att inte ha det liggandes på tänderna i mer än en minut, eftersom syran i citroner är såpass stark att den kan slita på emaljen. Därefter sköljer du bara ur munnen och borstar bort allt med en vanlig tandborste.

10 fakta du antagligen visste om mango

10 fakta du antagligen visste om mango

Mango (Mangifera indica på latin) är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Forskare tror att...

10 fakta du antagligen inte visste om ananas

10 fakta du antagligen inte visste om ananas

Hawaiipizza, glassen Ananas Split, all ananasläsk. Ja, vad innehåller inte ananas som är gott, egentligen? Här är tio fakta som du bör veta om ananas, utifall du skulle hamna i en våldsam diskussion om frukten i fråga! Ananas var en högt värderad frukt under...