Claude Monet – född 14 november 1840 i Paris, död 5 december 1926 i Giverny – var en fransk konstnär. Han räknas tillsammans med Pierre-Auguste Renoir som pionjär för impressionismen. Monets målning Impression: soleil levant (1872) gav också namn åt den nya rörelsen. Här är tio fakta som du bör känna till om en av historiens största konstnärer!

Följde aldrig sin fars spår…

Medan Claude Monet drömde om att bli konstnär, ville hans far att han skulle följa familjetraditionen i familjens företag inom dagligvaruhandeln.

Lokalkändis redan i skolan…

Redan när Monet den första april 1851 kom in Le Havre Secondary School i Le Havre, Frankrike, var han välkänd i trakterna för sina kolkarikatyrer. 

Impression: soleil levant…

Monet målade ”Impression, Sunrise” (Impression, soleil levant) år 1872. Tavlan föreställer en Le Havre-hamn. År 1874 hängde den i första Impressionistutställningen, och när konstkritikern Louis Leroy läste målningens titel myntade han begreppet ”Impressionism”. Leroy antydde att hans bedömning var negativ, men impressionisterna vid tidpunkten godkände beskrivningen och den fastnade.

Lämnade armén för konstskola…

I juni månad år 1861, var Monet med i första regementet av det afrikanska lättkavalleriet i Algeriet för ett sjuårigt engagemang. Men efter bara två år hade han fått tyfus. Armén gick med på att släppa honom från hans tjänst på dessa grunder. Hans moster betalade hans hemresa och såg till att han istället kom in på en konstskola.

Hans fru dog tidigt…

Vid den unga åldern av trettiotvå år dog Monets fru, Camille Monet, av antingen livmodercancer eller tuberkulos. Man vet inte dödsorsaken till 100% och åsikterna går isär. Även när hon låg på sin dödsbädd tog Monet tillfället i akt att måla sin fru.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...