Costa Rica, formellt Republiken Costa Rica, är en republik i Centralamerika. Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst. San José är landets huvudstad och även den största staden i Costa Rica med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet. Men nu skippar vi det ointressanta och går direkt in på det som betyder något! Här är tio fakta som du bör känna till om Costa Rica!

Lät Taiwan bygga bro – sade upp kontakten…

En bro byggd 2003 i norra Costa Rica kallas allmänt som ”Backstab Bridge”. Den betalades för, konstruerades och byggdes av Taiwan, men strax efteråt avbröt Costa Rica alla band med Taiwan till förmån för Kina.

Google Maps orsakade invasion…

Ett fel på Costa Ricas gräns på Google Maps ledde till en invasion mot landet av Nicaraguas armé. Google svarade och sa att deras kartor ”inte skulle användas som referens för att bestämma militära åtgärder mellan länder”.

Blandade ihop flygplats med land…

Under toppen av Ebola-nyheterna under år 2014 började folk att undvika flygplatsen Liberia i Costa Rica. Detta eftersom invånarna trodde att flygplatsen – med samma namn som landet Liberia – var just landet i fråga som det rörde sig om.

Inga fredshandlingar har skrivits…

Eftersom Costa Rica inte skrev under Versailles-fördraget, har de varit i krig med Tyskland sedan första världskriget, och är tekniskt sett fortfarande i krig med landet.

Omdirigerade militärbudgeten…

Landet i fråga är ett föredöme när det kommer till prioriteringar. De har nämligen avskaffat sin militär och omdirigerat militärbudgeten till hälso- och sjukvård, utbildning och miljöskydd för över 65 år sedan.

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

Gotland, Sveriges största ö, är en plats av mångfald och historia. Från sina historiska stenmurar till sina soliga stränder, erbjuder Gotland något för alla. I denna artikel kommer vi inte alltför djupgående gå in på Gotlands historia, kultur och sevärdheter - utan...

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

Afghanistan, en nation som har varit centrum för globala händelser, har en fascinerande historia och kultur som sträcker sig långt bortom rubrikerna. I denna artikel kommer vi att utforska 10 fakta om Afghanistan som sällan uppmärksammas, avslöja dess mångfaldiga arv...

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...