Counter-Strike, kanske mer känt som ”CS” i folkmun, är ett av de mest populära FPS-spelen (First Person Shooter) som spelas online, och har varit i över 17 års tid. Från början utvecklades CS som en modifikation till spelet Half-Life, men kom på senare år att bli en del av företaget Valve, vilket ledde till att spelet till slut blev självständigt. Du har säkert suttit och spelat långt in på nätterna, eller kanske haft en pojkvän eller flickvän som vägrat att slita sig från datorn. På något sätt kan du med största sannolikhet associera till spelet. Här är dock tio fakta som du kanske inte kände till om just Counter-Strike.

Det var den första banan…

Det finns en uppsjö av olika banor till Counter-Strike, men den äldsta av dem alla är ”cs_siege”, som har funnits med sedan den första betaversionen av spelet. Vad som kanske är mest intressant är att ”cs_siege” är den enda bana som än idag finns med, fram till Counter-Strike: Global Offensive. Till en början gick kartan dock under namnet ”Canyon Hunt” och utvecklades av en kille under smeknamnet ”noth1ng”, då PC Gamer hade en tävling där man skulle göra en karta för Team Fortress Classic. Hans bidrag vann tävlingen, och än idag spelas banan till fullo!

Var obesegrade i nästan ett år…

Klanen ”Ninjas in Pyjamas” (NiP) var obesegrade från augusti 2012 fram till april 2013 innan de till slut besegrades av ”Virtus.Pro”.

Har funnits körbara bilar…

Vid ett kort tillfälle fanns det körbara fordon i CS. I en karta i betaversionen 7,0, som gick under namnet ”de_jeepathon2k”, fanns det två jeepar på kartan vilka spelarna kunde köra omkring med. Hela kartan var utformad som en racerbana, men huvudmålet var dock fortfarande att plantera bomben för terroristerna. På grund av att fordonen var extremt svåra att navigera – samt att kartan var väldigt begränsad till bilkörandet – togs bilarna ur bruk när betaversion 7,1 släpptes. Jeeparna fanns kvar, men de var inte längre körbara.

Ännu ett av de populäraste spelen…

Än idag är Counter-Strike version 1.6 ett av de mest populära spelen på Steam, trots att flera uppföljare tillkommit efteråt. Det allra populäraste CS-spelet är dock Global Offensive.

Populariteten sköt i höjden…

Spelet blev så oerhört populärt att utvecklarna, Minh Le och Jess Cliffe, inte behövde utveckla några fler banor – detta gjorde gladeligen fansen åt dem. Eftersom det från början var en modifikation av spelet Half-Life uppmärksammade också företaget Valve populariteten kring CS, och vid betaversion fyra valde Valve att assistera det fortsatta utvecklandet av CS.

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

När man hör om videospel associerar man kanske det till något som barn och tonåringar bara sysslar med. Men enligt en färsk undersökning från Entertainment Software Association (ESA) som publicerades 2021 är medelåldern på personer som spelar videospel 35 år....

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

Valorant är ett lagbaserat spel i förstapersonsperspektiv som utspelas i en nära framtid. Spelet är utvecklat av Riot Games och finns tillgängligt för PC-datorer med Windows som operativsystem. Spelaren spelar som en av flera agenter, karaktärer som är designade...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...