Människokroppen är så fantastisk att jag knappt vet var jag ska börja. Och det kanske inte heller är något idé att påbörja någon långvarig text om något som både du och jag har – en kropp. Varje muskel, varje cell och varje organ har en livslång historia bakom sig. Här kommer därför tio fakta som du antagligen inte kände till om din egna kropp!

Avger enorma mängder energi…

Varje dag skapar ditt hjärta tillräckligt mycket energi motsvarande att köra en lastbil 3,2 kilometer.

Rester av dött skinn…

En stor mängd av det damm som finns under din säng är faktiskt rester av ditt döda skinn. Tänk på detta nästa gång du tappar något under sängen och lik förbannat måste krypa under mitt bland allt damm för att nå den.

Kommer ihåg över 50 000 dofter…

Din näsa kan komma ihåg hela 50 000 olika dofter! Och bara en enda av dessa dofter kan framkalla en uppsjö av olika känslor. Dessutom är näsan ett av de organ – tillsammans med öronen – som aldrig slutar att växa.

Så många atomer är vi gjorda av…

En vuxen människa är gjord av cirka 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 atomer. Det är ett par det.

Så mycket saliv producerar vi…

Under en livstid producerar en människa tillräckligt med saliv för att kunna fylla två medelstora swimmingpools. Så istället för att spara pengar under halva ditt liv kan du börja spotta i en kopp fram tills du åtminstone har en pool. Perfekt!

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...