Döda Havet, som till öst gränsar till Jordan och om väst landet Israel och Västbanken, är minst sagt en unik plats på vår jord. Mest känd för de höga saltnivåerna flockas turister världen över för att flyta omkring på sjön. För ja, det är en Saltsjöbaden, trots dess namn. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om Döda Havet.

Är egentligen en endorheisk saltsjö…

Döda Havet ligger belagt 423 meter under havets yta, vilket gör det till den endorheiska saltsjön som är placerat längst ner på jorden.

Störst sjö med högst saltnivå…

Med en saltnivå på 33,7% är Döda Havet den största sjön med högst saltnivå. Däremot finns det ett par sjöar belägna i Garabogazköl med en högre saltnivå.

Används i helande syfte…

Döda Havet har blivit en central punkt för hälsoforskare från världens alla hörn. Mineralerna och de låga pollennivåerna i sjön sägs vara hälsosamt för människan, och det hör inte alls till ovanligheterna att stora grupper anländer som vill nyttja havets ”helande kraft”.

Drick inte vattnet…

Döda Havet har en saltnivå på hela 8,6 gånger högre än vad ett genomsnittligt hav har. Om man nu ska jämföra sjöar med hav.

Motorväg 400 meter under havets yta…

Den närliggande bilvägen vid havet, Highway 90, är den djupaste vi har på jorden, tack vare att Döda Havet är så djupt belagt under havets yta.