”Mamma! Jag är hungrig!”…

Även om beteende, mental förmåga och fysisk utveckling varierar från person till person, är det fortfarande många individer med utvecklingsskadan som växer upp för att arbeta vid vuxen ålder, leva ett självständigt liv och njuta av normala fritidsaktiviteter.

Vanligare i fattiga länder…

Cirka en på 1 000 bebisar som föds har Down syndrom i i-länder. I utvecklingsländer är siffran cirka en på 650 istället.

Felet ligger oftast i moderns ägg…

En av de mindre kända fakta är att moderns ägg är källan till den extra kromosom i 90% av fallen. I 4% av fallen är faderns spermier orsaken och i de resterande fallen inträffar fel under embryots utveckling.

Omfattande tester…

Det går att upptäcka Down syndrom redan när fostret ligger i livmodern tack vare ny teknik. Det finns ett antal sätt att testa för syndromet under graviditeten. En del av dessa tester är ett screeningtest, som berättar om en kvinnas barn är i riskzonen för Downs syndrom eller inte. När det finns en hög risk för Downs syndrom, kan ett diagnostiskt test att utföras som kan bekräfta huruvida barnet har syndromet eller inte. Dessa tester omfattar tester för DNA-fragment från barnet i moderns blod, fostervattnet som omger barnet testas i livmodern och likaså utförs prover på moderkakan.

Ett genomsnitt på 50 i IQ

I genomsnitt har någon med Down syndrom ett IQ på cirka 50. Detta är som sagt bara ett genomsnitt, och självklart finns det de med högre IQ också!

10 fakta du antagligen inte visste om ALS

10 fakta du antagligen inte visste om ALS

Du kan knappast ha undgått trenden där man skulle hälla en hink med kallt vatten över sig, samtidigt som det filmades och man skulle donera en summa pengar. Ändamålet - som gick under Ice Bucket Challange - var för att samla in pengar till forskning för Amyotrofisk...

10 fakta du antagligen inte visste om cerebral pares

10 fakta du antagligen inte visste om cerebral pares

Cerebral pares, förkortat CP, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares...