Den 11 juli 2015 rymde mexikanaren Joaquán Guzmán från ett högsäkethetsfängelse väst om Mexico City. Detta med hjälp från utsidan, då en lång tunnel hade grävts under fängelset. Sedan kunde Guzmán, mer känd som ”El Chapo” ta sig till friheten med hjälp av ett uppgrävt hål i duschutrymmet och vidare på en rälsgående motorcykel i tunneln. Detta är dock inte första gången som knarkkungen tar sig ut från ett högsäkethetsfängelse. Nu är han åter igen gripen efter ett halvår på flykt. Blir det ytterligare en rymning? ”El Chapos” liv liknar en Hollywood-film och här följer tio fakta från drogkungens spektakulära liv.

En fjäredel av marknaden…

Sinaloa-kartellen, som ”El Chapos” gäng kallar sig, står för hela 25% av den illegala narkotikahandeln bara i USA. Till största del handlar det om kokain.

Var en av världens rikaste…

Det är ingen nyhet att droghandel kan göra en omättligt rik. ”El Chapo” har listats i tidningen Forbes lista över världens rikaste miljardärer 2009. 2013 fick han dock lämna den ärorika listan, då det inte längre gick att uppskatta hans rikedom. Kanske inte så konstigt, med tanke på att all hans rikedom samlats ihop tack vare illegala affärer.

En våghalsig australienare…

1992 köpte en australiensisk medborgare nästan alla lottokombinationer man kan köpa för cirka fem miljoner dollar. En vågad investering som visade sig ge avkastning. Hela 27 miljoner dollar spelade han ihop.

Fick tvillingar med 18-åring…

I november 2007 gifte han sig med den då 18-åriga skönhetsdrottningen Emma Coronel Aispuro (på bilden nedan). Vid detta skede var ”El Chapo” någonstans mellan 50-52 år gammal. Paret fick tvillingar, men efter skilsmässa flyttade Emma tillbaka till USA, då hon har dubbla medlemskap. Det här var ”El Chapos” tredje av totalt fyra fruar.

Biskop blev förväxlad med El Chapo…

Den 24 maj 1993 fick en katolsk biskop, Juan Jesus Posadas Ocampo, sätta livet till. Anledningen var att han förväxlades med ”El Chapo”, som andra drogkarteller ville ha död på. Det hela slutade med att den stackars biskopen fick motta 14 pistolskott och dog direkt på plats. Även sex andra personer fick sätta livet till i parkeringshuset för att inte agera vittnen.