Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga när det kommer till elproduktionen. Frågan om kärnkraft har alltid varit väldigt kluven och debatterna blev riktigt häftiga efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl, Ukraina. Med detta sagt bjuder vi i alla fall på lite fakta som kan vara kul att känna till om just elproduktion!

Därför bör kolkraftverk förbjudas…

Askan som avges från ett kolkraftverk är cirka hundra gånger mer skadligt för den omgivande miljön än ett kärnkraftverk som producerar samma mängd energi.

Det lönar sig uppenbarligen att läsa…

En malawisk tonåring vid namn William Kamkwamba (på bilden nedanför) lärde sig hur man bygger en väderkvarn av enbart skräp. En väderkvarn byggdes ihop och därefter hade han genererat ström till sin by. Därefter byggde han ytterligare en väderkvarn, som var tillräckligt stor för att kunna driva bevattningspumpar. Allt detta lärde han sig från böckerna på det lokala biblioteket.

En grön granne…

Den 28 oktober år 2013 producerade grannlandet Danmark 100% av sin energi från enbart vindkraftverk. Och inte nog med detta, klockan 14.00 samma dag producerade de hela 122% av landets totala behov. Ett grönt Danmark, milt sagt!

Hämtar hem sopor från Norge…

Sveriges återvinningsprogram är så framgångsrikt att vi ber Norge om att få ta hand om även deras sopor. Detta för att kunna driva eget avfall-till-kraftverk för elproduktion, eftersom det inte finns tillräckligt med icke-återvunnet avfall i vårat avlånga land. Härliga bekymmer, som man så fint brukar säga.

Kärnkraftverk har räddat nästan 2 miljoner liv – bara i USA…

Kärnkraftverken har förhindrat ett genomsnitt på över 1,8 miljoner dödsfall mellan 1971-2009 i USA som en följd av lägre luftföroreningar tack vare minskad kolanvändning, enligt NASA.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...