Energidryck är en läskedryck vilken marknadsförs för att pigga upp den som dricker mentalt och fysiskt i jämförelse med en ”vanlig” läskedryck. Den innehåller ämnen som koffein, taurin, ginseng och glukuronolakton vilka anses ge en uppiggande effekt. Under senare år har drickorna blivit väldigt kontroversiella och i princip alla affärer har infört åldersgränser för att få köpa. Men hur farliga är de egentligen? Här är tio fakta som du bör känna till om just energidrickor!

Energidryck innehöll förr radium…

Energidrickan Radithor var en hälsodryck på 1920-talet som innehöll radium och dödade långsamt dess konsumenter. Men det orsakade aldrig någon folkhälsokris, eftersom det i princip bara var rika människor som hade råd med drycken.

En nitlott för drycken Pitbull…

Pitbull försökte att marknadsföra sin energidryck genom att utlova att dyka upp på den Walmart-butik i USA som fick flest gillamarkeringar på Facebook. Som ett resultat blev han skickad till Kodiak i Alaska – en stad som endast har omkring 6 000 invånare. Kanske inte direkt vad de hade hoppats på.

Reklamkampanj för energidryck förbjöds i Storbritannien…

År 2012 blev en reklamkampanj för den brittiska energidrycken, kallad ”Pussy”, förbjuden, då den ansågs sexuellt uttrycklig och förolämpande. Pussy Energy Drinks reklamslogan var: ”Drycken är ren, det är ditt sinne som är problemet”.

Dyrare energidrickor säljer bättre än de billigare…

En studie genomfördes för att testa effekten av priset på effektiviteten av en energidryck. Trots att man fick höra att dryckerna var identiska, gick gruppen som köpte den högre prissättningen bättre på testet. Detta kallas prisplacebo-effekten.

Monster innehåller mer koffein i flera länder…

Energidrycken ”Monster” har i flertalet länder mer koffein än vad som är tillåtet i en energidricka. Anledningen är att de har hittat ett kryphål i lagböckerna och istället klassificerar drycken som ett ”tillskott”.

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...