Nu ger vi oss in på Sveriges 15:e största stad, som minst sagt har spännande historier i ryggen! Att det är en tätort i Södermanland och att Eskilstunaån rinner igenom staden kanske vi inte behöver ta upp, det vet väl i princip alla. Eller att staden fick sitt namn från biskop Eskil från Tuna stift hade du säkert också redan koll på. Här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till om just Eskilstuna!

Sveriges största rockband kommer därifrån…

Det är ingen hemlighet att ett av Sveriges största och hemligaste rockband kommer från Eskilstuna. Kent tillkännagav tidigare i år (2016) att de ska lägga ner bandet, men inte innan ett sista skivsläpp och en stor avskedsturné.

Har ett stort industriarv…

Staden i fråga har ett stolt industriarv som lever kvar i form av vackra industrihistoriska byggnader och modern tillverkningsindustri. Här tillverkas alltifrån Stigas bordtennisracketar till avancerade styrsystem för fordonsindustrin.

Staden har en egen Pride-festival…

Springpride – Eskilstunas egen pridefestival firade tio år i april 2016. När festivalen startade, var det den tredje första HBTQ-festivalen i Sverige.

Sveriges äldsta musikskola…

Många duktiga musiker kommer från staden. Det beror bland annat på att Eskilstunas stad har Sveriges äldsta musikskola och ett av Europas största musikhus.

Skogaholmslimpan kommer från Eskilstuna…

Sveriges populäraste smörgås, Skogaholmslimpa med ost, kommer från Eskilstuna. Skogaholmsbageriet startades 1926 i staden. Årligen äter vi svenskar cirka 300 000 000 skivor av det populära brödet.

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

Gotland, Sveriges största ö, är en plats av mångfald och historia. Från sina historiska stenmurar till sina soliga stränder, erbjuder Gotland något för alla. I denna artikel kommer vi inte alltför djupgående gå in på Gotlands historia, kultur och sevärdheter - utan...

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

Afghanistan, en nation som har varit centrum för globala händelser, har en fascinerande historia och kultur som sträcker sig långt bortom rubrikerna. I denna artikel kommer vi att utforska 10 fakta om Afghanistan som sällan uppmärksammas, avslöja dess mångfaldiga arv...

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...