Eurovision Song Contest – Europas gemensamma folk- och sångfest – hölls för första gången i Schweiz för att förena de europeiska nationerna. Till en början var det tänkt att föreställningen skulle vara en form av tävling i klassisk musik, istället för vad det är idag; mer åt det ”popiga hållet”. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om den europeiska musiktävlingen som Australien har lyckats sig smyga in i!

82 år i åldersskillnad…

Schweiziska Emil Ramsauer är den äldsta tävlande som har deltagit. Han var 95 år när han med låten ”Takasa” deltog år 2013 i Malmö Arena i Sverige. Motsats till detta var den yngsta deltagaren Sandra Kim från Belgien, som bara var 13 år när hon deltog år 1986. 82 års skillnad mellan den yngsta och den äldsta deltagaren med andra ord.

Därför bojkottade Italien tävlingen…

År 1981 bojkottade Italien Eurovision. Anledningen sades vara att tävlingen hade blivit föråldrad. Tur att de är med igen, för nu är det större än någonsin!

Påhittat språk inte okej…

År 2008 sjöng belgiska O, Julissi på ett påhittat språk, vilket ledde till att hon också missade en finalplats till 2008 års upplaga av Eurovision Song Contest. Snopet.

Hatet mellan Israel och Jordanien…

När Israel vann 1978 med Izhar Cohen & The Alpha visade jordansk TV ett gäng av påskliljor i TV och sade Belgien hade vunnit tävlingen. Kärlek länder sinsemellan.

”La” gånger 138…

Spaniens bidrag ”La La La” av Massiel år 1968 innehöll ordet ”la” hela 138 gånger.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

Breaking Bad är en av de mest hyllade TV-serierna genom tiderna, och dess komplexa berättelse och karaktärer har fångat publiken från första stund. Men bakom kulisserna finns det en mängd fascinerande fakta och intressanta anekdoter som kan kasta nytt ljus över denna...

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

En av 2023 års största biosuccéer har utan tvekan varit filmen Barbie, som är en brittisk-amerikansk romantisk komedi- och fantasyfilm, regisserad av Greta Gerwig. Den är baserad på Barbiedockorna av Mattel och det är den första spelfilmen som har baserats på dockan....