Förlossningar brukar ofta delas upp i två kategorier; den första: smärta, blod, svett och tårar. Den andra: det finaste som finns i hela världen. Och ja, det är nog lite av en blandning av både den första och andra kategorin – en form av skräckförtjusning. En del har gått igenom en förlossning, andra kommer att göra det och en annan grupp kommer inte att göra det. Alla är vi olika, men här är i alla fall tio fakta som du kanske inte kände till om förlossningar.

Så få föds när de är beräknade…

Endast 5% av alla barn föds faktiskt på det beräknade datumet som sätts under ultraljudet. De allra flesta föds mellan vecka 37-42 av graviditeten.

Rena rama blodbadet…

Om inga komplikationer sker förlorar en kvinna i snitt en halv liter blod i samband med en förlossning. Med tanke på att en vuxen människa bara har cirka 4-5 liter i kroppen är det en ganska stor procentmängd som går förlorad.

Ämnen som få pratar om…

Du visste förmodligen redan att en förlossningen kan vara både tufft och smärtsamt. Men ingen kommer att förbereda dig för det faktum att du med största sannolikhet även kommer att bajsa på dig i det ögonblick som du krystar ut ditt barn till världen. När vi ändå är inne på temat hör det heller inte till ovanligheten att man kissar ner sig också. Skål på det!

Vanligt att föda hemma i Nederländerna…

Att föda sitt barn i hemmet är avsevärt vanligare i Europa än vad det är i USA. I USA står barnafödandet i hemmet för cirka 1% av alla förlossningar, medan Nederländarna är uppe i siffror som 30% (vilket också är det land där flest föder hemma i Europa).

Kejsarsnitt blir allt vanligare…

Kejsarsnitt har öka med 46% sedan år 1996. Snittet kan vara av typen bikinisnitt eller medellinjesnitt. Bikinisnitt innebär att snittet läggs på tvären nedanför naveln, medellinjesnitt innebär att snittet läggs på längden, från blygdbenet upp till navelhöjd.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...