Grön är den färg vi kan urskilja mest…

Glasögon med mörkerseende använder grön fosfor eftersom det mänskliga ögat kan skilja flera nyanser av grönt än någon annan färg, vilket möjliggör en ökad differentiering av föremål.

Borde användas överallt…

En israelisk kemiprofessor har uppfunnit ett ”antivåldtäktspiller”, som upptäcker våldtäktsdroger som släpps ner i drinkar och varnar offret genom att ändra färg på drinken. Smart, va?

Hästar ser färger helt annorlunda…

Hästar har de största ögonen av något landlevande däggdjur, och har utmärkt dag- och mörkerseende. Däremot har de bara ett tvåfärgat seende, eller dikromatiska syn. Deras färgseende är något liknande röd-grön färgblindhet hos människor, där vissa färger, särskilt rött och besläktade färger, visas som en nyans av grönt.

Färg-TV:n bidrar till dina färgstarka drömmar…

De flesta människor drömmer i färg. De som däremot växte upp med svartvit TV har god chans att drömma även i svart och vitt, har studier visat.

Ännu en anledning till att dricka kaffe

På 1980-talet visade ett forskarlag i New York, USA, att ett enzym från gröna kaffebönor kan ta bort B-antigenen från de röda blodkropparna.

10 fakta du antagligen inte visste om järn

10 fakta du antagligen inte visste om järn

Järn (Ferrum på latin) är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne som tillhör övergångsmetallerna. Järn förekommer i allotroperna alfa- och gammajärn, ämnen som båda består av rent järn men med olika kristallstruktur. För oss människor har järnet varit viktigt,...

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

Silikon, även kallat silikonelaster, är ett samlingsnamn för i grunden oorganiska polymerer som är baserade på kedjor av kisel. Och för dig som tror att silikon bara är till för bröstimplantat får nog tänka om - för ämnet har en rad olika användarområden! Nedan finner...

10 fakta du antagligen inte visste om botox

10 fakta du antagligen inte visste om botox

Botox blir ett allt vanligare skönhetsingrepp världen över, framförallt i västvärlden. Idag tillhör injektioner av toxinet det absolut populäraste och vanligaste skönhetsingreppet hos både kvinnor och män. Men hur mycket vet du om giftet som sprutas in i dina muskler?...