Fingeravtryck är det individuella, unika mönstret som bildas av små åsar på handens insida och fingrar hos människor och somliga djur. Liknande mönster finns även på vår fotsula och våra tår. De så kallade papillarlinjerna är ordnade i mönster som inte kan förändras, och som är karakteristiska för varje människa så att inte ens enäggstvillingar har likadana avtryck. Fingeravtryck kan användas till så mycket mer än bara vid kriminaltekniska undersökningar! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Utvecklas redan i livmodern…

Våra fingeravtryck utvecklas medan vi fortfarande är i livmodern och är unika baserat på vår rörelse, plats i livmodern och sammansättningen av vår mors fostervätska.

Kunde återskapa efter ett fotografi…

En datorhackare kunde återskapa den tyska försvarsministerns fingeravtryck från ett fotografi. Det här är samma hackare som knäckte Apples fingeravtryckslåsning inom loppet av 24 timmar efter att iPhone 5S hade släppts.

Upptäckte osignerad Jackson Pollock-målning…

En 73-årig kvinna köpte en målning från en butik i USA för 5 dollar, bara för att senare upptäcka att tack vare ett fingeravtryck på duken var det faktiskt en osignerad Jackson Pollock-målning värd miljontals dollar.

Ett släktled som heter duga…

William Herschel II (se bild nedanför) var den första personen som använde fingeravtryck som signatur på ett kontrakt. Han var också son till astronomen John Herschel som uppfann fotografi, som också var son till William Herschel – upptäckare av bland annat planeten Uranus.

Kurs i minimerande av fingeravtryck…

Rolls-Royce erbjuder en kurs kallad ”White Glove Experience” för att undervisa chaufförens sätt att bland annat minimera fingeravtryck på dörrhandtag.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...