Alla känner vi nog den där personen som är livrädd för spindlar och diverse småkryp. En form av fobi, med andra ord. Men det finns så oerhört konstiga fobier att en del nästan saknar ord. Här är tio fakta om fobier som du kan skratta gott åt.

Tillägnade flera sidor åt offren…

Efter attentatet skrev nyhetstidningen New York Times en enskild artikel om samtliga offer som förlorat sina liv i samband med attacken.

Fobin mot fobier…

Självklart finns det även en fobi mot att ha fobi också. Fobifobia heter detta. Tur att det inte finns en fobi mot att ha en fobi mot att ha en fobi… Eh, hängde du med nu?

Varning för hemskt långt ord…!

Hexakosioihexekontahexafobia är en fobi mot siffran 666. Fick du med hela ordet i ett enda andetag? Och nej, vi skojar inte, fobin finns och heter precis det som skrivits.

Den fobin har väl alla…?

Med ny teknik skapas också nya fobier. En inte alltför ovanlig fobi är nomofobia, rädslan över att inte ha någon mobil eller någon täckning på din mobiltelefon.

Akta dig för Kalle Anka…!

Har du anatidaefobi? I så fall har du en skum och otäck känsla av att du bevakas av en anka. Och ja, vi är fortfarande dödsseriösa.