90-talets kanske största film, Forrest Gump, med Tom Hanks i huvudrollen, leder oss genom en mängd historiska ögonblick. Den inte alltför intelligenta Forrest lyckas på något vis göra ett stort avtryck på vår jord, kanske inte helt avsiktligt. Utöver att det var en storsäljare på biograferna döljer sig också en hel del intressant fakta bakom filmen, och vi har listat tio av dem som du absolut måste veta!

Tog betalt i procent…

Tom Hanks fick ingen fast lön för sin roll som Forrest Gump. Istället fick han procent på försäljningen. Lyckligtvis var det en bra affär för honom, då det resulterade i en nettovinst på cirka 40 miljoner dollar (cirka 355 000 000 kr i dagens kurs).

Har du upptäckt mönstret…?

Varje gång Forrest Gump har åldrats i filmen är en sak fortfarande densamma; han bär en blåfärgad rutig skjorta i öppningsscenerna. Precis som den på bilden nedanför.

Använde sig av sin bror…

I scener där Forrest Gump springer är det faktiskt inte Tom Hanks som gör scenerna, utan hans yngre bror, Jim Hanks.

Ett löfte producenten kunde ge…

Tom Hanks skrev på rollen för filmen efter att ha skummat igenom manuset efter endast en och en halv timma. Det enda villkor Tom hade för att skriva på var att filmen skulle vara historiskt korrekt.

Räkimperiumet inget påhitt…

Forrest och Dans räkimperium finns på sätt och vis i verkligheten. Restaurangkedjan ”Bubba Gump” finns på 33 ställen i USA, Japan, Kina, Mexiko, Malaysia, Filippinerna, Indonesien och Storbritannien. En av dem är placerade i Orlando, Florida vid entrén av Universals nöjespark.