Frihetsgudinnan var en gåva från Frankrike till USA. Men från första början var den egentligen tänkt att bli donerad till Egypten. Så blev dock inte fallet och idag är det ett minst sagt välbesökt landsmärke för USA. Med tiden som gått har Frihetsgudinnan dock ljusnat i färgen, då den från första början var mer åt det röda/bruna hållet. Nog om detta, nedan följer lite mer intressant fakta som du bör veta innan du tar dig en titt på Frihetsgudinnan på andra sidan Atlanten.

Eiffeltornets skapare hjälpte till…

Gustave Eiffel, mannen som designade Eiffeltornet, hade även ett finger med i designen av Frihetsgudinnan. Snacka om att vara delaktig i två enorma landsmärken.

Miljoner besökare…

Varje år besöker cirka 3,2 miljoner turister från världens alla hörn Frihetsgudinnan i USA. Det är med andra ord ett av landets största turistobjekt.

Genomtänkt design…

De sju ”spikarna” från hatten ska symbolisera de sju världshaven och jordens sju kontinenter.

Byttes ut till äkta guld…

Originalfacklan som hon håller i högra handen ersattes år 1984 till en likadan fast guldklädd i 24 karat. Med andra ord en ordentlig uppoffring. 

Finns ett hus på ön

Det bor faktiskt en familj i ett litet hus på Liberty Island, den lilla ö som Frihetsgudinnan är belägen på. För längesedan var det monumentets fastighetsskötare som bodde där.