Game of Thrones är baserad på romanserien ”Sagan om Is och Eld”, författad av George R.R. Martin. Den första säsongen av Game of Thrones beräknades vara den dyraste TV-serien som någonsin har spelats in, och de tio avsnitten ska ha kostat mer än motsvarande 312 miljoner kronor. Seriens har minst sagt tagit publiken med storm, och idag kan du finna allt från mobilspel och accessoarer till actionfigurer och kortspel med mer. Här är tio fakta som du kanske inte kända till om en av tidernas mest populära serie.

Förbjuden serie för turkiska armén…

Militärskolor tillhörande den turkiska armén har bannlyst sina studenter från att titta på Game of Thrones i syfte att skydda dem från pornografi, exhibitionism, missbruk med mera. År 2012 sparkades ett antal officerare från den turkiska armén när de hade tillåtit sina kadetter att titta på serien.

Blind skådespelare var delvis blind på riktigt…

Skådespelaren Peter Vaughan, som spelar den blinda mannen Maester Aemon Targaryen, är delvis blind i det verkliga livet. Han var 91 år gammal när det sista avsnittet som han medverkade i spelades in.

70 olika sätt att uttrycka sitt namn…

Karaktären Hodor (se bild ovan) kan som bekant endast säga sitt eget namn. Enligt skådespelaren Kristian Nairn som spelar denna snälla jätte så finns det hela 70 olika sätt för han att uttala Hodor på för att uttrycka olika känslor.

Madonna lånade drottningens klänning…

En gång när Madonna skulle fira den judiska högtiden ”Purim” ville hon klä ut sig till Game of Thrones-drottningen Daenerys Targaryen. För att hon skulle slippa att tillverka sin egen kostym hörde hon av sig till produktionsbolaget och frågade om fick låna kostymen som Emilia Clarke använder. De lånade ut den till henne med glädje.

Medverkade även i Batman Begins…

Den hatade karaktären Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) har även medverkat vid två scener i filmen ”Batman Begins” från år 2005.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...