Gravitationen, eller tyngdkraften, är en av universums fyra fundamentala krafter. Det är den attraherande kraft som massor utsätter varandra för, och ger upphov till det som vi kallar massans tyngd. Du kanske trodde att du visste allt om gravitationen, men jag vågar nästan lova att du inte gjorde det! Här är tio fakta som du bör känna till om just gravitationen!

Finns platser på jorden med lägre gravitation…

Delar av Hudson Bay och de omgivande regionerna i Quebec ”saknar” gravitation. Detta är ett av de områden på jorden med mycket låg gravitation.

Vi lär dock aldrig få uppleva det…

På Saturnus måne, Titan, är atmosfären så tjock och gravitationen så låg att människor skulle kunde flyga sig genom ”naturen” med hjälp av ett par amatörbyggda vingar.

Behövde vi verkligen åka till månen för att bevisa det…?

Vid slutet av det sista Apollo 15-uppdraget på månen använde sig David Scott av en fjäder och en hammare för att bekräfta Galileos teori att föremål kommer att falla i samma takt oavsett dess massa.

Gravitationen förändrar allt…

Under noll gravitation är ett tänt ljus runt och blått, istället som det är på jorden; avlångt och ljusfärgat.

Inga höga berg, direkt…

Det högsta möjliga bergen på en neutronstjärna kan bara vara ca 5 mm höga på grund av deras gravitation.

10 fakta du antagligen inte visste om Stephen Hawking

10 fakta du antagligen inte visste om Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes den 8 januari 1942 i Oxford, England, och är en brittisk fysiker, kosmologiforskare, populärvetenskaplig författare och forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge. Hans vetenskapliga arbeten inkluderar...

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga...