Grand Theft Auto-serien – mer känt som GTA – må vara det spel som har varit i rättssalen flest gånger. Det senaste i serien må också vara ett av världens snabbast säljande spel genom tiderna. Inom loppet av 24 timmar såldes över 11 210 000 exemplar och genererade en total inkomst på över 800 000 000 dollar (!). Man kan kort och gott säga att det finns nog både anledningar till alla stämningar mot spelutvecklaren, samtidigt som det finns goda anledningar till att det säljer så bra. Här är åtminstone tio fakta som du säkerligen inte kände till om Grand Theft Auto V.

Förbered dig på rekord av svordomar…

GTA-serien är, naturligtvis, inte alls främmande för ostädat språk, som används för att representera den typ av olika gangsters du både kommer att träffa och spela som under spelets gång. Men GTA 5 slår alla rekord, över 1 000 gånger används ord som ”fuck” och ”cock” i karaktärernas konversationer.

Alternativt slut grävdes fram av hackare…

När GTA 5 släpptes tog det inte hackare lång tid att gräva i spelets kod för att avslöja ett antal funktioner som hade tagits bort från den slutliga produkten. Bland annat fick hackarna fram att det var tänkt att Franklin skulle  i det sista uppdraget, förutsatt att du valde det alternativa slutet ”C” (”Death Wish”).

Trevor utklädd till kvinna…

Ett annan fascinerande avsnitt som plockades bort från slutversionen av GTA 5, men ändå fanns kvar i spelets kod, var ett uppdrag som heter ”The Sharmoota Job”, en stöt där Michael och Trevor låtsas vara ett par, varpå de visas runt i ett fint område innan de rånar en av herrgårdarna.  Det roligaste med det hela var att Trevor också skulle varit utklädd till kvinna under uppdraget, och läckta ljudfiler har påvisat att Trevor försöker imitera en kvinnas röst. Jag hade nästan kunnat döda för att få spela det uppdraget! Somliga spelare har en teori om att detta uppdrag kan gå att förklara varför Wei Cheng tror att Michael och Trevor är älskare i uppdraget ”Bury the Hatchet”.

Fresh Prince of Bel Air-skådis gästar…

Skådespelerskan som spelade ”Aunt Viv” (se bild nedanför) i TV-serien ”Fresh Prince of Bel Air” gör rösten för ”Aunt Denise” i spelet.

Tog röstskådespeleriet på fullaste allvar…

Steven Ogg (Trevor) spelade in några av hans repliker i kalsongerna för att komma in i karaktärsstämning.

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

När man hör om videospel associerar man kanske det till något som barn och tonåringar bara sysslar med. Men enligt en färsk undersökning från Entertainment Software Association (ESA) som publicerades 2021 är medelåldern på personer som spelar videospel 35 år....

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

Valorant är ett lagbaserat spel i förstapersonsperspektiv som utspelas i en nära framtid. Spelet är utvecklat av Riot Games och finns tillgängligt för PC-datorer med Windows som operativsystem. Spelaren spelar som en av flera agenter, karaktärer som är designade...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...