Seriefantasyromanerna Harry Potter är skrivet av J.K. Rowling och börjades ge ut 1997. År 2007 fick böckerna ett slut efter den sjunde boken. Böckerna har gjort väldig succé, med översättningar till 73 språk och försäljningssiffror på över 450 miljoner exemplar världen över. Efter framgångarna har också böckerna filmatiserats, med Daniel Radcliffe som Harry Potter. Allt detta visste du naturligtvis redan, men visste du följande tio punkter?

Skrev slutet före den första boken…

Författaren J.K. Rowling skrev det avslutande kapitlet av den sista Harry Potter-boken redan 1990. Det vill säga hela sju år innan hon släppte den första Potter-boken. 

Hur går det ens till…?

Det finns uppenbarligen tävlingar för allt. Världens snabbaste läsare, Anne Jones, håller världsrekordet i att läsa alla 607 sidor av den sista Potter-boken – på bara 47 minuter (!). En bild på Anne Jones finner du nedanför.

Harrys stuntman blev förlamad…

Daniel Radcliffes stuntman för de första sex Harry Potter-filmerna blev förlamad i en olycka under inspelningen av den sjunde filmen.

Givmild miljardär…

Författaren bakom Harry Potter, J.K. Rowling, (på bilden nedanför) förlorade sin titel som ”miljardär” just på grund av att hon donerade bort så mycket av sin förmögenhet till välgörenhet. Snacka om givmildhet!

Tackade nej till Michael Jackson…

Michael Jackson har inte bara velat ha huvudrollen som Spindelmannen i filmerna med samma titel (nej, vi skojar inte). Han har också velat göra en Harry Potter-musikal. Han fick dock ett nej från författaren, J.K. Rowling, vilket ärligt talat kanske var lika bra.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

Breaking Bad är en av de mest hyllade TV-serierna genom tiderna, och dess komplexa berättelse och karaktärer har fångat publiken från första stund. Men bakom kulisserna finns det en mängd fascinerande fakta och intressanta anekdoter som kan kasta nytt ljus över denna...

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

En av 2023 års största biosuccéer har utan tvekan varit filmen Barbie, som är en brittisk-amerikansk romantisk komedi- och fantasyfilm, regisserad av Greta Gerwig. Den är baserad på Barbiedockorna av Mattel och det är den första spelfilmen som har baserats på dockan....