Heroin eller diacetylmorfin är ett narkotikaklassat preparat som kemiskt är besläktat med, och utvinns av, morfin. Till skillnad från morfin har heroin en högre fettlöslighet, vilket gör att heroinmolekylen (diacetylmorfin) snabbare passerar blod-hjärnbarriären och ger typiska effekter, som mycket kraftig eufori, samt apati, förstoppning, illamående och eventuell uppkastning, gåshud, sömnlöshet, mios. Ruset pågår under mindre än 10 minuter tills det går över till ett vanligt morfinrus som håller i sig cirka 4-5 timmar. Under ruset uppstår en våg av välbehag och tillfredsställelse. Ordet heroin härstammar från det tyska ”heroisch”, som betyder ”herotisk”. Här är tio andra fakta du bör känna till om drogen heroin!

Till slut sviker organen en…

För den som har brukat heroin under en väldigt lång tid kan det ofta uppstå problematik med kroppens organ. Majoriteten av de som dör på grund av ett heroinmissbruk brukar avlida främst av leverproblematik eller hjärtsjukdomar.

Pulp Fiction fick kritik efter överdosscen…

Quentin Tarantinos välkända film Pulp Fiction blev anklagad för att glamorisera och missförvränga heroinet. I filmen visas en person som tar en överdos av drogen och därefter får en adrenalinspruta injicerad direkt i hjärtat. Detta gör man nämligen aldrig för att behandla en heroinöverdos, och om man skulle göra det skulle också hjärt- och lungräddning samt defibrillering vara nödvändigt för att adrenalinet skulle ha någon effekt som helst.

Populärt hos den inre kretsen…

Heroin har varit en populär drog hos många kända ansikten. För att nämna några; Philip Seymour Hoffman, Cory Monteith, Janis Joplin, River Phoenix och Chris Farley. Även fler kändisar som har kämpat med ett heroinmissbruk är Russell Brand, Robert Downy Jr., Corey Feldman, Courtney Love, Tatum O’Neal och Keith Richards.

Afghanistan överlägset världens största producent…

Opiumvallmons växer i de lite mildare klimaten världen över, bland annat Afghanistan, Mexiko, Columbia, Turkiet, Pakistan, Burma, Thailand, Australien och Kina. Den största distributören och exportören av heroin är Afghanistan, som står för 93% av all tillverkning. Uppskattningsvis cirkulerar det cirka 450 ton heroin i världen årligen.

Brunfärgad heroin vanligast…

I den renaste formen är heroin vitfärgat, men det vanligaste användandet av drogen är brunfärgad. Det hör dock inte till ovanligheten att det är gul- eller gråfärgat också.

10 av de rikaste droghandlarna genom tiderna

10 av de rikaste droghandlarna genom tiderna

Även om det är en riskfylld affär att engagera sig i illegal verksamhet, har många människor tjänat en förmögenhet på det och levt för att njuta av frukterna av sitt "arbete". I regel slutar droghandel dock med en tidig död, som det gjort för majoriteten av dessa tio...