Med de cirka 25 miljarder höns som finns här på planeten gör det också hönsen till den mest utbredda fågeltypen. Hanen kallas tupp, honan höna och dunungen kyckling. Men det hade du säkert redan koll på, så här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till om de söta små krabaterna som ofta brukar pryda främst våra bondgårdar!
Hönsen är både intelligenta och sociala djur…
Höns har en imponerande förmåga att minnas och känna igen cirka 30 individer, både höns och människor. De har också visat sig vara kapabla att lösa enkla matematiska problem och har sina egna personliga preferenser när det gäller andra fåglar att umgås med. Höns är inte bara fjäderbeklädda vänner utan har också överraskande intelligenta och sociala sidor!
De klassas som allätare…
Höns är allätare och kan konsumera en varierad diet som inkluderar frön, insekter, maskar och andra smådjur. De är kända för att vara effektiva insektsjägare och kan också äta små möss, ödlor och andra små byten om de har möjlighet. Deras diet kan variera beroende på deras omgivning och vad som är tillgängligt för dem att äta. Det är viktigt att ge höns en balanserad diet för att säkerställa deras hälsa och välbefinnande, men deras naturliga benägenhet att äta olika livsmedel bidrar till deras anpassningsförmåga i olika miljöer.
Exceptionell syn…
Höns har en relativt god färgsyn och kan uppfatta en bredare färgskala än vissa andra djur. De har fyra typer av tappar (fotoreceptorer) i sina ögon, inklusive två som är känsliga för kortare våglängder, vilket ger dem förmågan att se ultraviolett ljus. Denna förmåga är användbar för att uppfatta detaljer i fjäderdräkten och för att urskilja mat och andra föremål.
Även om höns inte ser lika många färger som oss människor, har de en förvånansvärt bra färgseende och kan särskilja olika nyanser. Detta är en användbar egenskap för dem i deras naturliga miljö och för att navigera i flocken.
Och visst kan de bli tama likt ett husdjur…
Höns kan också bli överraskande tama och vänliga när de får tillräckligt med interaktion och omsorg från människor, och vissa är till och med kända för att följa sina ägare likt ett husdjur!
Har en imponerande förmåga till att kommunicera med varandra…
De berättar för varandra om vad de ser. Hönsen kommunicera med mer än 24 olika läten, var och en med en tydlig innebörd. Bland annat varnar de sina vänner om olika typer av rovdjur, eller låter sina mödrar veta om att de är bekväma.
Höns drar sig inte för att skydda sina kycklingar…
Hönsen är inte rädda för att skydda sina kycklingar från rovdjur. Så nästa gång du kallar någon för ”kyckling”, ha då i åtanke att de egentligen är ett par modiga rackare!
De älskar att leka…
Höns älskar att leka och kommer att springa, hoppa och sola när de får chansen. Då är det ledsamt att ha i åtanke att miljarder av dem tillbringar hela sina liv i trånga skjul med mindre golvyta än ett A4-papper.
Din perfekta kompanjon i trädgården…
Höns är inte bara duktiga insektsjägare, utan de har också visat sig vara effektiva i att hjälpa till med att hålla ogräs under kontroll. När de betar fritt i trädgården, hjälper de till att minska mängden ogräs genom att äta ogrässäden och rota runt i marken. Det gör dem till användbara ”trädgårdsmästare” med en smak för både skadedjur och ogräs!
10-15 ägg per år faller under det naturliga…
Vilda höns lägger endast cirka 10 till 15 ägg per år under häckningssäsongen. Höns som föds upp av äggindustrin och som producerar ägg varje dag lider ofta av smärtsamma reproduktionsstörningar och blir utmattade efter bara några år.
Höns vet vem som är alfahannen…
Höns vet vem som är bossen i flocken. Precis som oss människor, bildar de sociala strukturer, den så kallade ”hackordningen”, och alla höns vet sin plats i ledet. Det är bara när de är inpressade i skjul på intensiva gårdar med tiotusentals andra fåglar som den sociala hierarkin kollapsar och stress leder till fjäderplockning och kannibalism.